AKTUELNO

On je rekao da je RS "primarno zainteresovana" za vraćanje tih nadležnosti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da taj entitet niko neće zadržati u Bosni i Hercegovini ako mu ne budu vraćena izvorna ovlašćenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Pošto su ta ovlašćenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlašćenja - rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Govoreći o današnjoj proslavi 25 godina od nastanka RS, on je ocenio da to potvrdjuje da je RS uspela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog medjunarodnog interevencionizma, koji je delovao na bazi bošnjačke vizije o tome kako BiH treba da izgleda.

- Danas, 25 godina posle, RS je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je medjunarodno pravo RS, pri čemu delovanje medjunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ne može biti "mera slobode" ovog entiteta BiH.

- To je mera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH - rekao je predsednik RS.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima, smatrajući da je obeležavanje Dana republike 9. januara neustavno i diskriminatorsko za gradjane ovog entiteta koji nisu Srbi.

Isti dan je RS proslavljala krsnu slavu – Svetog arhidjakona Stefana, a sam 9. januar bio je sporan jer su na taj dan 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Republike BiH doneli odluku o formiranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Vlasti RS su u septembru prošle godine održale referendum na kojem je velika većina gradjana podržala da 9. januar i dalje bude obeležavan kao Dan republike.

Pošto su iz Zakona o praznicima RS izbačene odredbe koje se odnose na 9. januar kao Dan repubike, entitetski parlament je usvojio novi Zakon o Danu RS prema kojem 9. januar i dalje ostaje Dan republike, s tim što je ovaj praznik sekularnog karaktera i njegova proslava nije obavezujuća.

J. Stanković

#Bosna i Hercegovina

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'