AKTUELNO

Republika Srpska dobila je novu Vladu na čijem čelu je Radovan Višković iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Za novog premijera i njegov kabinet glasala su 54 poslanika stranaka skupštinske većine, koju predvodi SNSD.

Vlada RS izabrana je pola sata iza ponoći, posle celodnevne rasprave o ekspozeu mandatara Viškovića, koji je opozicija ocenila kao "spisak lepih želja".

Ovo je 16. po redu Vlada RS.

U novoj vladi nalazi se osam ministara iz SNSD, tri iz Socijalističke partije (SP), dva iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), i po jedan ministar iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP), Ujedinjene Srpske i grupe poslanika, bivših članova DNS-a, na čijem čelu je predsednik parlamenta Nedeljko Čubrilović.

Foto: Printscreen YouTube/Alternativna Televizija

Novi ministar finansija je Zora Vidović (SNSD), dok je Dragan Lukač ostao ministar unutrašnjih poslova.

Ministar gradjevinstva i ekologije i dalje je Srebrenka Golić (SNSD), ministar privrede i industrije je Vjekoslav Petričević (NDP), a Petar Djokić (SP) ostao je na mestu ministra energetike i rudarstva.

Ministar poljoprivrede i šumarstva je Boris Pašalić (SNSD), ministar saobraćaja i veza i dalje je Nedjo Trninić (DNS), a ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju je Zlatan Klokić (SNSD).

Ministar trgovine i turizma postala je Dragica Kovač (Čubrilovićeva grupa), ministarka sporta i porodice je Sonja Davidović (SP), a ministar pravde i dalje je Anton Kasipović (SNSD).

Ministar rada i boračko invalidske zaštite je Duško Milunović (SP), ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje je Srdjan Rajčević (SNSD), a ministarka prosvete i kulture je Natalija Trivić (US).

Ministar zdravlja je Alen Šeranić (SNSD), a ministarka uprave i lokalne samouprave ostala je Lejla Rešić (DNS).

Činu glasanja i polaganja svečane zakletve u Skupštini prisustvovali su i predsednica RS Željka Cvijanović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

#Republika Srpska

#Vlada

'