AKTUELNO

Bošnjački član Predsedništva BiH pozvao je Nikolića da ne ide na proslavu Dana RS, navodeći da se radi o neustavnom prazniku.

Hrvatski član Predsedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ne vidi ništa sporno u dolasku predsednika Srbije Tomislava Nikolića na proslavu Dana Republike Srpske, 9. januara, u Banjaluci.

- Kod nas sve ugrožava odnose, ne vidim zašto bi dolazak Tomislava Nikolića u Banjaluku bio problem, posebno ako će mu domaćin biti predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, a već smo na jedan način, pre godinu i po dana, Nikoliću poslali poruku da je dobrodošao i u Sarajevo - rekao je Čović.

Čović je ocenio i da ne zna zašto bi se trebao praviti problem oko učešća pripadnika srpskih pripadnika u Oružanim snagama BiH (Trećeg pešadijskog RS puka) u programu obeležavanja Dana RS.

- To treba s pažnjom razmotriti, ali lično mislim da od toga ne treba praviti nikakve probleme s obzirom na to da se radi o ceremoniji. Bojim se da od svakog događaja u BiH pravimo problem i dajemo mu nepotrebnu dimenziju - naveo je Čović.

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš odobrila je učešće Vojnog orkestra u obeležavanju Dana RS, ali zvaničnici RS traže da se odobri učešće u proslavi celom Trećem pešadijskom – RS puku Oružanih snaga BiH.

S. P.

#Bosna i Hercegovina

#Dan

#Dragan Čović

#Republika Srpska

'