AKTUELNO

Upozorenje poslanika Luksemburga u Evropskom parlamentu Franka Engela da se Evropska unija mora mnogo više angažovati u BiH zbog vehabijskih pozicija, predstavlja težak šamar politici u BiH koja je "gurala pod tepih" vehabijsku pretnju, ocenio je stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

- To je težak šamar politici koju su kreirali lider SDA Bakir Izetbegović i sarajevska čaršija - rekao je Galijašević Srni.

Napominjući da je spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravljao o vehabijskoj pretnji iz BiH, Galijašević je ocenio da se "i iz Brisela vidi da je Bosna i Hercegovina zalutala i da se vlast pod upravljanjem Izetbegovića samo kolebala između puta prema Saudijskoj Arabiji ili prema Turskoj".

- Na te činjenice ukazao je i Engel - rekao je Galijašević.

Prema njegovim rečima, u protekle četiri godine bezbednosne agencije i SDA, na čelu sa Izetbegovićem, koordinirale su svoje akcije na prikrivanju terorističke pretnje, kao i na sklanjanju iz medija i iz rada bezbednosnih agencija vehabijske pretnje, koja je sada, ističe, očigledna i za Evropu.

- Dozvolili smo da ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić i direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije Osman Mehmedagić Osmica kreiraju registar iz koga su izbacili hiljade ljudi koji predstavljaju stvarnu terorističku i vehabijsku pretnju, a da se u taj registar lica opasnih po nacionalnu bezbednost uguraju književnici, pesnici, bajkeri iz Srbije i Rusije", naveo je Galijašević.

On smatra da je dobra vest da je vlast promenjena i tvrdi da je očigledno da se i Evropska unija raduje novoj političkoj konstelaciji i dolasku energičnog Milorada Dodika na čelo Predsedništva BiH.

U narednom periodu, dodaje on, "onaj ko želi da spasi BiH mora je otrgnuti iz vehabijskih i neoosmanskih kandži, zaključio je Galijašević.

Poslanik iz Luksemburga u Evropskom parlamentu Frank Engel upozorio je da se u BiH mora mnogo više i dublje angažovati zbog vehabijskih pozicija.

- Moram vas podsetiti i opomenuti, nekoliko desetina kilometara od granice EU, mi u toj zemlji imamo vehabijske pozicije. Nemojte zaboraviti da je BiH zemlja u kojoj imamo izraženo prisustvo i uticaj Saudijske Arabije i Turske - rekao je Engel tokom rasprave u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

#Dževad Galijašević

'