AKTUELNO

Nemam šta da menjam, ja sam Srbin. Više volim Srbiju, nego BiH. BiH je moje radno mesto i ništa više, rekao je Dodik.

Milorad Dodik izjavio je da će i kao član Predsedništva Bosne i Hercegovine putovati s pasošem Srbije.

- Nemam šta da menjam, ja sam Srbin. Više volim Srbiju, nego BiH. BiH je moje radno mesto i ništa više - rekao je on.

Nije, kako kaže, spreman da pristane na stereotipe, koje su promovisali stranci, da je BiH "nešto što nam treba biti sveto", prenosi Fena.

- Mi smo u BiH silom međunarodnog sporazuma, a taj sporazum je upravo urušila međunarodna zajednica. Gotovo da nema mnogo elemenata koji bi trebalo da nas zadrže u BiH... Ne sporimo BiH kako to piše u Ustavu, a svaku drugu, antidejtonsku BiH sporimo i to ćemo raditi gde god bili - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

Istovremeno je pozvao srpske kadrove u institucijama i organima BiH da podnesu ostavke.

Posle izbora za člana Predsedništva Milorad Dodik rekao je za RTS da će mu kancelarija biti u Republici Srpskoj, odnosno Istočnom Sarajevu i da ne vidi razloga da radi u Predsedništvu BiH ukoliko ono nema puni suverenitet.

- Ovde gde sedimo u ovoj zgradi, sedištu Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu, dakle RS. Naravno, ovde ću obavljati sve svoje osnovne poslove - naveo je Dodik.

Prvi dogovor posle zakletve članova Predsedništva BiH je postignut - prvi predsedavajući biće Milorad Dodik, koji je izjavio da se, za razliku od ostala dva člana Predsedništva, protivi ideji da BiH bude članica NATO već se zalaže da očuva vojnu neutralnost.

Srpski član Predsedništva misli da za Visokog predstavnika više nema mesta u BiH.

Upitan da li može da računa na pomoć svojih kolega kada je reč o tome, Dodik ističe da ne želi da bude pokriće za loša rešenja.

"Ja ne vidim razloga da radim u Predsedništvu BiH ukoliko ono nema puni suverenitet. Ja nisam ikebana i ne želim da budem pokriće za loša rešenja koja su oni dali, pre svega Pedi Ešdaun i Volfgang Petrič".

Pročitajte još: Cvijanović: Dejtonski sporazum omogućio da Bosna i Hercegovina živi u miru

#Bosna i Hercegovina

#Milorad Dodik

#Srbija

'