AKTUELNO

Kako prenosi Tanjug, kompanija Hjundai Motor saopštila je da je u prvom kvartalu zabeležila pad dobiti za više od 20 odsto.

Antikorejsko raspoloženje u Kini, podstaknuto raspoređivanjem američkog sistema protvraketne odbrane, usporilo je prodaju automobila korejskih proizvođača na tom najvećem auto tržištu.

Kompanija je navela da je neto dobit od januara do marta 2017. iznosila 1,3 hiljade milijardi vona (1,2 milijarde dolara), što je za 21 odsto manje od 1,7 hiljada milijardi vona ostvarenih u istom periodu godinu dana ranije, javlja agencija AP.

Pad Hjundaijevog profita je, ipak, manji od očekivanja analitičara, koji su u anketi agencije FactSet predviđali dobit od 1,22 hiljade milijardi vona.

Prihodi su porasli za pet procenata na 23,4 hiljade milijardi vona (20,8 milijardi dolara).

Dobit iz poslovanja je pala za 7,0 odsto na 1,3 hiljade milijardi vona.

Najveći uticaj na pad zarade imalo je postavljanje američkog raketnog sistema u južnokorejskom zalivu prema Severnoj Koreji, što je izazvalo bes u Kini i naškodilo poslovanju korejske kompanije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, navodi AP.

Hjundai Motor, naveo je da je tokom prva tri meseca ove godine prodao 206.000 automobila u Kini, što je za 14 odsto manje nego godinu ranije.

"Pad prodaje nije zbog unutrašnjih faktora. To je rezultat je antikorejskog raspoloženja koje se pojavilo u Kini od kraja februara i aktivnosti nekih rivala koji su pokrenuli marketinšku kampanju kako bi iskoristili negativna osećanja prema Koreji", rekao je Ko Zajong, potpredsednik Hjundai Motora.

Sve u svemu evo i nove verzije starog pojma "kolateralna šteta".

#Automobil

#Hyundai

#Sjedinjene Američke Države

'