AKTUELNO

Globalna prodaja Folksvagenovih automobila pala je za skoro 20 procenata u septembru, jer se nemački brend bori s novim standardima vezanim za emisiju gasova u Evropi, i jer je prodaja u Kini, njegovom najvećem tržištu, posrnula usled zabrinutosti zbog trgovinskog rata.

Isporuke VW-ovih automobila u Evropi pale su za 42,6 procenata prošlog meseca u odnosu na godinu ranije, na 91.100 vozila, piše Fajnenšel Tajms.

Sunovrat zabeležen u Evropi, izazvao je pad od 18,3 odsto u globalnoj prodaji VW-a u septembru, na 485.000 automobila.

Nemački proizvođač automobila suočava se sa izazovnim zadatkom sertifikacije svojih automobila prema novim standardima o emisiji - odnosno sa "svetskom procedurom testiranja lakih vozila" (WLTP), koja je stupila na snagu 1. septembra.

Ova promena propisa je uzrokovala velike fluktuacije na tržištu, pošto proizvođači automobila moraju da dobiju dozvole za sve verzije automobila koje prodaju, što ih primorava na obavljanje brojnih testova.

Folksvagen je procenio ove godine da će ga troškovi sertifikacije automobila po novoj proceduri koštati više od milijardu evra.

Kompanija je navela da su posledice WLTP-a "ogromne" i na domaćem, nemačkom tržištu, gde je prodaja pala za 47,1 posto na 23.300 vozila u septembru.

#Folksvagen

'