AKTUELNO

Američki proizvođač supersportskih automobila tvrdi da njegov budući modela Venom F5 ima dovoljno "konja" da probije novu psihološku granicu kada je reč o brzini.

Hennessey već skoro godinu dana vodi medijsku kampanju za svoj sledeći sportski automobil, koji bi prema rečima čelnika te kompanije u teoriji mogao i do brzine od 500 km/h.

Iako produkcijska verzija modela Venom F5 još nije napravljena, krajem avgusta je u kalifornijskom Montereju predstavljen monstruozni pogonski agregat ovog automobila.

Reč je o 7.6 litarskom twin-turbo V8 motoru dizajniranom da isporuči čak 1.622 ks (1.193 kW) i 1.760 Nm. To bi trebalo da bude dovoljno da Venom F5 0-300 km/h ubrza za manje od 10 sekundi i da razvije preko 300 milja na sat (482 km/h).

Upravo je maksimalna brzina ovog automobila najveća misterija. U nedavnom razgovoru za Motor Authority, direktor kompanije, Džon Henesi, izjavio je da se motor za sada testira na oko 1.540 ks kako bi bio u stanju da isporuči dovoljno snage da probije granicu od 300 milja na sat (482 km/h).

"Višak" snage mogao bi da se upotrebi da Venom F5 pređe još jednu psihološku granicu – brzinu od 500 km/h.

Iako bi već i rezultat od 300 milja na sat bio izvanrdno dostignuće, s obzirom da ni jedan serisjki automobil to nije uspeo da izvede, Džon Henesi ima veće ambicije.

"Želeo bih da vidim Venom F5 kako juri 500 km/h", kaže Henesi.

On smatra da motor ima dovoljno potencijala da pogura auto do te brzine, ali ostaje pitanje da li će imati gume koje mogu da izdrže toliku brzinu na pogonskim točkovima vozila.

Takođe, da bi se postigla brzina od 500 km/h neophodan je i odgovarajući put/pista koja ima dovoljno dug pravac da auto ubrza i bezbedno se zaustavi.

Jedna od opcija o kojima se spekuliše je da će Henesi za potrebe testiranja tražiti od vlasti da privremeno zatvore neku od pravih i ravnih deonica autoputa u Nevadi ili Teksasu.

Da li će američki proizvođač zaista uspeti u svojoj nameri, saznaćemo verovatno 2019. kada su planirana prva testiranja Venoma F5.

#Automobil

#proizvodnja

'