AKTUELNO

U Evropi je broj električnih automobila dostigao cifru od milion jedinica u prvoj polovini tekuće godine, podstaknut rastom prodaje od preko 40 odsto, pokazali su podaci "EV Volumes", baze podataka o prodaji električnih vozila.

U periodu januar-jun, prodato je oko 195.000 plug-in električnih vozila širom EU, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske, što je za 42 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, prenosi britanski list "Gardijan".

Evropa je cifru od milion električnih vozila dostigla godinu dana posle Kine koja ima i znatno veće automobilsko tržište, ali pre SAD, koje bi ovu cifru trebalo da dostignu kasnije ove godine usled pojačane tražnje za najnovijim modelom kompanije "Tesla".

Sa ubrzanjem prodaje, očekuje se da će na kraju godine u Evropi biti 1,35 miliona električnih automobila, prema analitičarima EV-Volumes.

Norveška je nastavila da prednjači sa 36.500 prodatih električnih vozila i učešćem od 37 odsto u registraciji novih vozila, ali bi ubrzan rast u Nemačkoj mogao da dovede do toga da najveće evropsko tržište automobila do kraja godine pretekne Norvešku po ukupnom broju prodatih vozila.

#Automobil

'