AKTUELNO

Pored svoje osnovne uloge – osvetljavanja puta ispred vozila, Digital Light farovi u stanju su da projektuju na kolovoz razne simbole kojima obaveštavaju ili upozoravaju vozača, kako bi vožnju učinili bezbednijom.

Mercedesova nova tehnologija farova, nazvana Digital Light, predstavljena je na jedom od najprestižnijih modela nemačkog proizvođača, Maybachu S klase.

Sistem, koji u sebi sadrži neke funkcije klasičnog "head-up" displeja, koristi set visokokvalitetnih LED svetlosnih izvora koji su u stanju da precizno "iscrtaju" predefinisane simbole na asfaltu tokom vožnje, ali i da "ispisuju" određene poruke.

U Mercedesu kažu da je ova tehnologija osmišljena kako bi dodatno upozorila vozače na neku opsnost na putu koje možda nije ni svestan ili da bi ga obavestila o nekom važnom saobraćajnom znaku koji je propustio da vidi.

Sistem se, pored LED sijalica, sastoji i od kamera i senzora koji su zaduženi za detekciju potencijalne opasnosti u saobraćaju.

Nemački proizvođač navodi da Digital Light tehnologija može da pomogne vozaču u navigaciji tako što će pre mesta na kome treba da promeni pravac kretanja projektovati odgovarajuću strelicu na kolovoz.

Osim toga, može da upozori vozača da njegov automobil nailazi na deo puta gde postoji opasnost od stvaranja leda i klizavice, ali i da mu da do znanja da se na putu ispred njega odvijaju radovi.

Takođe će ga upozoriti na promenu ograničenja brzine na deonici kojom vozi, a uz pomoć senzora i kamera sistem može da detektuje pešaka na putu u uslovima loše vidljivosti, da ga posebno osvetli farovima i projektuje na asfalt strelicu koja pokazuje gde se pešak tačno nalazi.

U slučaju da se u traci ispred automobila nalaze zaustavljena vozila, sistem će projektovati brojeve koji pokazuju rastojanje od njih.

Kako bi promovisao Digital Light tehnologiju i pokazao koliko su efikasna i precizna ova LED svetla, Mercedes je snimio video u kome parkirani Maybach S klase projektuje na tlo različite poruke upućene prolaznicima:

#Mercedes

#Osvetljenje

'