AKTUELNO

Mnogo je stvari o kojima je bitno da brinete uvek kako biste bili sigurni kada je vaše vozilo u pitanju, ali i kako biste bili sigurni u pogledu bezbednosti u saobraćaju, kako svoje, tako i svih ostalih učesnika.

Osnovne stvari su vam lako vidljive, kao što je to koliko goriva imate u rezervoaru, u kakvom stanju su vam gume, ali sve ostalo, što bi moglo da vam zafali ili zatreba, a nije odmah golim okom vidljivo, bitno je da se nađe u okviru vaših čestih razmišljanja.

Evo šta je to o čemu bi trebalo da vodite računa i koje su to stvari koje su bitne u svakom momentu kada su vaš automobil ili neko drugo vozilo u pitanju.

Tehnički pregled

Naravno, ovde nema mnogo čega za razmišljanje, jer tehnički pregled jeste nešto što je zakonom propisano raditi svake godine. Međutim, u tih godinu dana, kao što verovatno i sami znate I što ste iskusili, može da dođe do mnogih, kako manjih, tako i većih kvarova.

Zbog toga je potrebno da uvedete nešto poput tehničkog pregleda češće. Ne mora to da bude potpuni pregled, već samo osnovno proveravanje stanja automobile, kako biste uvek bili sigurni u njemu.

Rezervni delovi

U svakom momentu postoje određeni auto delovi koji se moraju naći u vašem automobile, bez obzira na to da li ste pošli da pređete neku kraću ili dužu relaciju. Na prvom mestu, tu je rezervna guma, bez koje nećete moći ništa da uradite odmah, niti brzo da reagujete ako je nemate, kao I sav potreban alat koji morate imati za njeno menjanje, od dizalice, preko francuskog ključa, pa do svega ostalog.

Foto: Pixabay.com

Ovo automatski povlači I potrebu da uvek imate osnovni alat u svom vozilu, kako biste mogli sami da dijagnostifikujete, ali možda I popravite neki kvar koji se dogodio. Uz rezervne delove, tu su I farovi, maglenke, te svi oni sitniji auto delovi koji vas onemogućuju da vozite, a koje ste u međuvremenu naučili sami da promenite ili da učinite nešto kako biste mogli bar da nastavite planirani put.

Servis dpf filtera

Jedna od stvari o kojima se ne vodi toliko računa jesu dpf filteri. Dpf filteri su prema zakonu iz 2009. godine nešto što je obavezno kako bi se ispunili EURO 5 standardi. Samim tim, potreban je i redovan servis dpf filtera, budući da kvarovi koji se dešavaju, ukoliko se ne saniraju, odnosno, ukoliko ne dođe do čišćenja dpf filtera, onda je potrebna njegova potpuna zamena, a to je I te kako veliki trošak koji je teško u trenutku podneti.

Servis dpf filtera je potreban kako biste znali da li je potrebno čišćenje sprovesti odmah ili je filter još uvek čist, kako bi mogao I dalje da zadržava sve čestice čađi I nečistoća I smanjio emitovanje izduvnih gasova u vazduh.

Prva pomoć

U svakom trenutku, pri ruci I lako na dohvat trebalo bi da vam se nalazi, a tako I zakon nalaže, kutija sa setom za prvu pomoć. S obzirom na to da se nesreće često dešavaju, potrebno je da je imate pri ruci ne samo kako biste pomogli sebi, već I drugim učesnicima, dok ne dođe adekvatna pomoć u vidu lekarske ekipe.

#Automobil

#Pregled

'