AKTUELNO

Opaka mašina!

Nemački Porsche objavio je da će se produkcijska verzija koncepta Mission E, prvog električnog sportskog automobila ovog proizvođača zvati Taycan.

Taycan znači "živahno ždrebe", odnosi se na konja koji se nalazi u logu kompanije, a proizvodnja počinje sledeće godine.

Imaće pogon od dva elektromogora koji zajedno proizvode 600 KS što omogiućava ubzranje 0-100 km/h za 3,5 sekundi, a 200 km/h dostiže za manje od 12.

Uprkos impresivnim performansama, Taycan će imati domet od oko 500 kilometara. Kompanija tvrdi da će četiri minuta punjenja biti dovoljna da se pređe oko 100 km.

Špijunske fotografije pokazuju elegantni sedan koji podseća na izduženu verziju 911 sa četvoro vrata, nizak "nos" sa LED favorima, te blago zakrivljen krov koji donosi siluetu poput kupea.

Porsche je saopštio da će proizvodnja Taycana otvoriti 1.200 novih radnih mesta, a zahvaljujući investiciji od 6 milijardi evra u električne automobila do 2022. godine.

Oko 600 miliona evra je planirano za razvoj različitih varijanti i derivata Taycana, a oko 700 miliona za unapređenje tehnologije i infrastrukture punjača.

#Automobil

'