AKTUELNO

Nemački proizvodjač automobila Folksvagen (Volkswagen) danas okuplja svoj nadzorni odbor da bi sproveo velike promene na čelu grupe, saznaje agencija Frans pres od izvora bliskom kompaniji.

Odluka nadzornog odbora će biti objavljena u saopštenju, naveo je izvor.

Mediji već dva dana spekulišu da će generalni direktor grupe od 2015. godine Matijas Miler biti zamenjen Herbertom Disom, trenutnim šefom centralne marke Folksvagen u okviru koncerna. Spekuliše se da bi Miler mogao da ode već u petak.

Kompanija je u utorak na opšte iznenadjenje najavila da planira "promene" u svom vrhu, bez davanja dodatnih detalja.

U saopštenju grupa je samo navela da je Miler spreman da doprinese promenama.

Folksvagen je Milera pozvao u pomoć u jeku skandala oko varanja na testovima za nivo izduvnih gasova i postavio ga na mesto generalnog direktora umesto Martina Vinterkorna koji je bio primoran da podnese ostavku.

Miler je pre svega upravljao krizom, izazvanom prevarom s izduvnim gasovima, i veliki deo tog zadatka je sada završen, ocenio je Jiregen Piper, analitičar za automobile u banci Mecler.

Skandal zbog koga je protiv grupe podignut niz tužbi u SAD i zbog koga su pretresane njihove kancelarije u Nemačkoj, koštao je grupu oko 25 miijardi evra za opoziv vozila i i sudske postupke.

#Folksvagen

#Kompanija

#promena

'