AKTUELNO

Pored rekordne prodaje na Starom kontinentu, Kia je u 2017. godini povećala svoj tržišni udeo u Evropi na, takođe, rekordnih 3%.

Kia Motors je u 2017. godini u Evropi prodala najviše vozila do sada. Rast je iznosio 8,5%, a prema podacima Evropskog udruženje proizvođača automobila (ACEA), isporučeno je rekordnih 472.125 automobila. Rast prodaje bio je veći od rasta evropskog tržišta automobila, koji je u 2017. iznosio 3,3%.

Kia u prošloj godini imala tržišni udeo od 3 odsto u Evropi, što je novi rekord ovog brenda.

Evropskim kupcima na raspolaganju je šira paleta modela nego ranije – najnoviji prodajni adut je sportska limuzina Stinger, uz ostala tri prošlogodišnja noviteta: krosover Stonic, te nove generacije potkompaktnog hečbeka Rio i malog gradskog automobila Picanto.

Uspehu Kije su doprineli i hibridna (Niro, Optima) i električna vozila (Soul EV).

"Hibridi i električna vozila postaju sve važniji deo naše prodajne game. Prošle godine smo pokrenuli prodaju dva plug-in hibrida, pa je danas jedna od deset Kia prodatih u Evropi hibridno ili električno vozilo", rekao je izvršni direktor Kia Motors Europe, Majkl Kol.

Gotovo tri puta veća prodaja hibridnih i električnih vozila

Godina koja je za nama postala je rekordna po pitanju prodaje hibridnih i električnih vozila marke Kia u Evropi.

U prvoj kalendarskoj godini prodaje hibridni krosover Niro sa 30.986 isporučenih primeraka već postao peti najprodavaniji model brenda. Pored njega prodato je i 2.888 plug-in hibrida ovog modela.

Električni Soul EV je sa 5.718 prodatih primeraka postavio novi prodajni rekord (+28,5% u odnosu na 2016.).

Istovremeno, model Optima, koji je dobio još jednog člana porodice i to plug-in hibrid Optima Sportswagon, pronašao 2.382 kupca na evropskom tržištu.

Kia je početkom januara na sajmu elektronike CES 2018 u Las Vegasu najavila da će do 2025. godine kupcima ponuditi 16 električnih vozila - 5 hibrida, 5 plug-in hibrida i novo potpuno električno vozilo (EV), kao i novo vozilo sa vodoničnim gorivnim ćelijama (FCEV).

Sportage i dalje najprodavaniji, raste prodaja modela Rio i Picanto

Kia Sportage, sa ukupno 131.783 isporučena primerka, i dalje je na vrhu najprodavanijih modela korejskog proizvođača u Evropi.

Novi Rio, predstavnik u B segmentu, koji je lansiran u prvom kvartalu 2017. godine, bio je drugi najprodavaniji model. Prodaja Ria u odnosu na 2016. povećana je za 6 procenata - sa 68.580 na prošlogodišnjih 72.688 vozila.

Kia Cee'd, koji se izrađuje u Evropi, prodat je u 72.105 primeraka. Novi Picanto, koji je kao i Rio lansiran u prvom kvartalu 2017, može se pohvaliti rastom od 14,3% i rekordnom prodajom od 63.145 primeraka.

Novi modeli u novim segmentima

Dolazak Stonica i Stingera u poslednjem kvartalu 2017. pozitivno je uticao na prodaju.

Stinger, najbrži serijski model u istoriji marke Kia, stigao je do 1.265 kupaca.

#Automobil

#Kia Motors

'