AKTUELNO

To je jedan od pet punjača koji će biti instalirani na svim ulaznim bitnim pravcima u Srbiju, a u sklopu putne modernizacije.

Uređaj za punjenje elektičnih automobila, treći za sada u Srbiji, počeo je danas sa radom, a instaliran je kod bivše naplatne stanice Bubanj potok na autoputu u smeru ka Nišu.

To je jedan od pet punjača koji će biti instalirani na svim ulaznim bitnim pravcima u Srbiju, pored punjača instaliranog u renoviranoj garaži na Obilićevom vencu u Beogradu, a u sklopu putne modernizacije, Ministarstvo građevinarstva uvelo je i besplatan "vaj-faj" internet na pet odmorišta.

Foto: Tanjug

Prema rečima pomoćnika ministra građevinarstva Saše Stojanovića, trenutno se još jedan punjač instalira na naplatnoj stanici Šid, a biće postavljeni punjači za e-vozila na naplatnoj stanici Subotica jug iz pravca Mađarske, kao i na naplatnoj stanici Dimitrovgrad iz pravca Bugarske, dok se jedan već nalazi na Preševu.

- Radi se o najsavremenijem punjaču najviše kategorije koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta. Korisnici će moći punjače da koriste besplatno do kraja ovog meseca, ali u toku je pripremanje odluke i pravnih formalnosti nakon kojih će se definisati cena korišćenja ove usluge - rekao je Stojanović za Tanjug.

Foto: Tanjug

Objašnjava da su punjači najmodernije rešenje na kojima je moguće puniti vozila svih svetskih proizvođača, jer poseduju tri priključka, od čega su dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje, a svi su postavljeni na svetskim sajtovima i aplikacijama gde korisnici u realnom vremenu mogu da imaju uvid u vrstu elektro punjača, tipu priključka, kao i informaciju o zauzetosti.

Takođe, Stojanović kaže da besplatni internet, koji je isto tako instaliran na pet odmorišta do sada, na magistralnim pravcima autoputa takođe predstavlja dopunsku ponudu na Koridoru 10 i podvlači da će se isti nivo opreme ugrađivati i na Koridoru 11.

- Ideja nam je da promenimo sliku autoputeva, da napravimo dodatnu ponudu autoputa i svih novih deonica, kao i da unapredimo postojeće i podignemo ih na evropski standard. U tom smislu, od same ideje da se instaliraju punjači za vozila na električni pogon i besplatni bežični internet do realizacije prošla su nepuna dva meseca - kaže Stojanović.

Foto: Tanjug

U toku je, dodaje, priprema Nacrta zakona o putevima kojim će se Srbija u potpunosti uskladiti sa evropskim direktivama i gde se unose značajne izmene, te će se, posle dugo godina predložiti rešenje pitanja imovine na kojima su putevi izgrađeni. Velika novina u tom zakonu, ističe Stojanovć, jeste izgradnja Regionalnog upravljačkog centra za tunele, budući da na Koridorima 10 i 11 postoji - u izgradnji ili je već završeno - devet tunela, koji, konstatuje, po direktivama zahtevaju poseban režim upravljanja saobraćaja, te da će u tom smislu, svaki tunel imati svoj upravljački centar, koji će biti koordinisan regionalnim uprvljačkim centrom.

Foto: Pixabay.com

Elektični punjači, kao i dodatne ponude, "vaj-faj", kvalitetna odmorišta, te završetak Koridora 10, smatra Stojanović, predstavljaju osnovni cilj vlade, a očekuje da će ceo projekat biti završen početkom iduće godine.

#Automobil

#Koridor 10

#Punjač

#Struja

'