AKTUELNO

Na naplatnim rampama u Srbiji počelo je merenje prosečne brzine, na osnovu koje bi vozači, koji su je prekoračili, ubuduće mogli da budu i kažnjeni.

Na isključenju sa autoputa, vozači prilikom plaćanja dobijaju priznanicu, s tim što je novina da ovog puta na njoj piše i prosečna brzina kojom su vozili određenom deonicom.

Vozačima koji imaju TAG (uređaj za elektronsku naplatu putarine) na svom automobilu, ne beleži se brzina prilikom prolaska na naplatnoj rampi, ali oni mogu da dobiju listing prolaska vozila.

Listing sadrži podatke za prethodni mesec, a ukoliko korisnik želi listing za više meseci potrebno je da uputi zahteve za svaki mesec posebno. Obrađeni zahtevi se elektronskim putem dostavljaju korisnicima tek od 20. u mesecu za prethodni mesec.

U JP „Putevi Srbije“ kažu da u listingu NE POSTOJI podatak o brzini kojom se vozilo kretalo.

Sve je još u fazi testiranja, tako da je moguće da će se situacija promeniti, ali za sada, oni koji poseduju TAG izgleda ne moraju da brinu o brzini.

TAG (Transfer Automatic Gadget) uređaj je elektronski uređaj za plaćanje putarine, a vlasnik TAG-a može biti svako pravno ili fizičko lice, koje uz odgovarajuću naknadu zaključi ugovor sa JP „Putevi Srbije“.

Korišćenjem TAG uređaja omogućena je automatska transakcija između ovog elektronskog uređaja i komunikacionog sistema sa antenom, instaliranog pored ulazne i izlazne saobraćajne trake.

Osim što ovaj sistem ne podleže merenju brzine on omogućava i brže kretanje u zoni naplatnih stanica, bez dužeg zaustavljanja.

#Automobil

'