Info
ZABAVAAKTUELNO
globaltel

auto

Toliko bogat da bi odlaskom u običan šoping mogao da pojača i američku ekonomiju


Toliko je bogat, da se i američki predsednik Barak Obama, tokom njegove posete Vašingtonu, našalio i rekao da bi bilo dobro da posle ode u šoping i malo pojača američku ekonomiju.


Pored Boinga 747 i šest aviona, nekoliko helikoptera, poznat je po svojoj kolekciji većoj o 5.000 automobila! Znate li već ko je to?

U jugoistočnoj Aziji, na ostrvu Borneo postoji država Brunej, koja je od 1984. godine bila kolonija Velike Britanije. Danas je samostalna i živi uglavnom od nafte Na Forbsovoj listi dinastija Sultana od Bruneja najbogatijia je kraljevska porodica na planeti sa oko 30 milijardi dolara.

Uz sve to ovih dana sultan Hasanal Bolkijah postao je poznat po tome što je odlučio da zabrani Božić. Naredio je da svakome ko se usudi da javno proslavi taj praznik usledi pet godina zatvora ili novčana kazna od 18.000 evra, dok neki slučajevi kršenja tog zakona mogu implicirati i novčanu i zatvorsku kaznu.

Sultan poseduje privatnu kolekciju koja sadrži 5.000 egzotičnih luksuznih automobila i superautomobila, čija ukupna procenjena vrednost iznosi pet milijardi američkih dolara.

aston martin db9

aston martin db9

Kako mediji prenose, toliki automobili, a za njih nema garažu već ih parkira u nekoliko tajnih avionskih hangara.

Vlasnik je 604 Rols Rojsa, 574 Mercedes-Benca, 452 Ferarija, 382 Bentlija, 209 BMW-a, 179 Jaguara, 134 Kenigsega, 21 Lamborginija, 11 Aston Martina i 1 SSC.

U kolekciji je i pozlaćeni Rols Rojs, koji ga je koštao 14 miliona dolara.

Pixobay

Pixobay

Poseduju čitavu  sedmogodičnju proizvodnju švedskog Koenigsegga koji proizvodi 20-ak automobila godišnje.

U kolekciji pod slovom A - Aston Martin od jedanaest deset je modela One-77 – najskupljih i najbržih Aston Martina koje je britanski proizvođač ikad proizveo, a koji koštaju milion britanskih funti po komadu!

Vlasnik je specijalne kolekcije unikatnih primeraka, u kojoj su osim konceptnog Ferari Mitosa, Bentli Jave i Dominatora 4x4, i jedini Mercedes CLK GTR s upravljačem na desnoj strani, Porše karma i Kenigseg Agera CC GT.

Princ od Bruneja Mohamed Bolkijah, bio je gost Beograda 2011. godine.

Ta porodica vlada tom ostrvskom državom više od 600 godina. Zvanična rezidencija je ”Istana Nurul Iman”, palata sa 1.888 soba, 290 kupatila, površine oko 200.000 metara kvadratnih.

Izvor: carmudi

Autor: A. Otašević

Komentari • 0


povezane vesti