AKTUELNO

Hyundaijev "hodajući automobil" privlači veliku pažnju na najvećem sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronic Show (CES) u Las Vegasu.

Kompanija je predstavila takozvani "Elevate" kao ultimativno vozilo mobilnosti, prenosi portal Digital Trends. Može se kretati kao klasičan automobil, ali zahvaljujući robotskim "nogama" može i hodati poput robota, što mu omogućava kretanje po neravnom, stenovitom i ljudima često nepristupačnom terenu.

Hyundai Elevate može se penjati po zidovima visine do 1,5 metara, a kada koristi robotske noge, brzina mu je ograničena na pet kilometara na sat.

John Suh iz Hyundaija rekao je tokom predstavljanja kako se u slučajevima prirodnih nepogoda i katastrofa poput cunamija, spasilačke ekipe s vozilima mogu približiti samo do samih rubova katastrofa, jer se vozila ne mogu kretati po razrušenom terenu, tako da spasioci moraju da nastave put peške, često rizikujući sopstvene živote.

Elevate bi trebalo da pomogne upravo u takvim situacijama, pa će spasioce brže i sigurnije moći da dovede na ugrožena mesta. Zahvaljujući činjenici da Elevate ima vrata na sve četiri strane, jednostavnije je ukrcavanje povređenih.

Ovo vozilo može se koristiti i kao transportno sredstvo za osobe u invalidskim kolicima, u zgradama u kojima nije napravljen pristup za invalide.

Elevate se kreće na modularnoj električnoj platformi, i korisnici bi prilično lako mogli da menjaju 'trup' vozila - jedan dan bi moglo da služi kao vozilo hitne pomoći, dok bi drugi dan moglo da bude taksi.

Hyundai svoj "hodajući automobil" razvija oko tri godine i još se nalazi u konceptnoj fazi.

#Automobil

#Robot

'