AKTUELNO

"Tesla" je napravio prošle godine oko 9.300 vozila više nego što je isporučio, što je pokrenulo spekulacije u industrijskim krugovima da zalihe rastu jer tražnja za električnim automobilima te kompanije možda počinje da čili.

Ako tražnja padne, kažu analitičari, kompanija će ući u novu fazu poslovanja. Kao i drugi proizvođači električnih automobila, "Tesla" će, kako dodaju, morati ili da smanji proizvodnju ili da spusti cene kako bi povećao prodaju, prenosi agencija AP.

Pad tražnje bi takođe mogao da "nagrize" zaradu kompanije i da dovede u pitanje obećanje generalnog direktora Ilona Maska da će "Tesla" ostvarivati održive kvartalne profite.

Kompanija je danas snizila cene za po 2.000 dolara za svaki od tri modela, navodeći da će to pomoći klijentima da lakše podnesu ukidanje federalnog poreskog kredita u iznosu od 7.500 dolara.

Poredki kredit je ovog meseca za "Tesline" kupce spušten na 3.750 dolara, a u planu je da ta poreska olakšica do kraja godine bude postepeno potpuno ukinuta.

"Tesla" je objavio da je prošle godine proizveo 254.530 automobila i SUV vozila, te da je isporučio kupcima 245.240 automobila.

Isporuke za celu godinu su se podudarile sa procenama Volstrita, ali su podaci za četvrti kvartal podbacili u odnosu na očekivanja.

Naime, iz "Tesle" su naveli da su u periodu oktobar-decembar isporučili 90.700 jedinica, a analitičari su anketi agencije FaktSet predviđali 92.000 vozila.

Analitičari ipak napominju da je "Teslinih" 9.300 neprodatih vozila manje u odnosu na zalihe električnih automobila drugih proizvođača koji čekaju kupce kod auto-dilera.

#Automobil

#Nikola Tesla

'