AKTUELNO

Ola Kelenijus na čelo Daimlera stiže sa pozicije direktora Odeljenja za istraživanje i razvoj u Mercedesu.

Nemački gigant Daimler najavio je smenu na vrhu rukovodstva sledeće godine, a posle 12 godine Ditera Cetšea na čelo korporacije iz Štutgarta doći će Šveđanin.

U pitanju je 49-godišnji Ola Kelenijus, koji će postati prvi direktor u 132 godine dugoj istoriji Daimlera koji nije Nemac.

Međutim, nacionalnost nije jedina razlika između novog i starih direktora, za razliku od Cetšea i njegovih prethodnika koji su bili inženjeri, novi "šef" moćnog Daimlera prvi put je ekonomista i računovođa.

Kelenijus na čelo Daimlera stiže sa pozicije direktora Odeljenja za istraživanje i razvoj u Mercedesu, a bio je i na poziciji direktora Marketinga i prodaje.

On je u kompaniji od 1993. godine, uz pauzu 2003-2005. kada je bio u britanskom McLarenu. Tokom karijere u Štutgartu interesantan je period 2010-2013. kada je upravljao i delom prestižnog AMG odeljenja.

Analitičari za dolazak Kelenijusa ističu da se dešava u trenutku kada je automobilska industrija na prekretnici. Reč je o čoveku koji je u Daimler uveo menadžment svojstven Silicijumskoj dolini, odbacujući potrebu za beskorisnim slojevima birokratije u korist eksperimentalnog pristupa novim proizvodima.

#Automobil

'