AKTUELNO

Priča popularnog mobilnog operativnog sistema počela je sa klizećom tastaturom, daleko pre selfie kamera ili bežičnog punjenja.

Iskovan od strane Endija Rubina (Andy Rubin) uz distribucionu podršku Googlea, Android je imao zadatak da izađe na crtu Appleovom iPhone OS-u.

U tu svrhu, pokretao ga je HTC T-Mobile G1, kasnije prozvan HTC Dream, koji se na svetskom tržištu pojavio septembra 2008. godine.

Sa rezolucijom ekrana od 320 × 480 piksela i fizičkom tastaturom, pohvale na račun dizajna nisu bile brojne, ali je open source platforma pobrala mnogo više pažnje. Googleov jednostavan dizajn potpomogao je minimalističkom interfejsu.

Podržani su bili Google Talk, AOL, Yahoo Messenger, Windows Live Messenger i preteča Chromea, jednostavno nazvana Browser. Play Store došao je godinu dana kasnije, ali je G1 na raspolaganju imao Android Market koji je dozvoljavao instalaciju besplatnih aplikacija, nudeći kastomizaciju.

T-Mobile je za šest meseci prodao milion ovih telefona, pa je nastavak razvoja Androida bio zagarantovan. Virtualna tastatura stigla je sa Cupcake 1.5 verzijom, uz copy + paste opciju (koju iPhone nije imao do OS 3).

Tokom desetogodišnjeg postojanja, Android je postao najrasprostranjeniji operativni sistem na svetu. Neke njegove verzije, mogu se naći u preko 2,3 milijardi uređaja širom sveta i bitan su faktor tehnološke revolucije u zemljama poput Indije i Kine. Kako ulazi u drugu deceniju, teško da će išta usporiti ovaj rast (bolje reći dominaciju).

#android

'