AKTUELNO

Šta se desilo sa slovom “D” u oznaci aparata? Pa, budućnost je stigla i u kompaniju Nikon. Novi modeli aparata punog formata (full frame) sada dolaze bez ogledala (mirrorless), a nose oznake Z6 i Z7.

Zahvaljujući kompaniji RefotB imali smo priliku da tokom otvorenih vrata „YellowStore” prodavnice u ulici Vuka Karadžića u Beogradu, na kratko isprobamo novi, vodeći model, Nikon Z7. Ako se pitate koje su razlike između dva nova modela, one se kriju pre svega u rezoluciji u kojoj beleže fotografije, pa tako Z6 ima senzor od 24,5 megapiksela, a Z7 moćnih 45,7 megapiksela (kao kod D850).

Vratimo se na Nikon Z7 i odstupanje od svih tradicija koja je ova kompanija negovala prethodnih 50 godina u vidu F-mount bajoneta. Novi foto-aparat stiže sa novim Z-mount bajonetom koji će, po njihovim rečima, obezbediti svetliju budućnost, jer inženjerima omogućava daleko više fleksibilnosti pri kreiranju optike naspram prethodnog rešenja. Razlika je vidljiva istog momenta kako skinete objektiv, jer je novi bajonet skoro 20 procenta veći od starog i zauzima veliki deo tela foto-aparata, koje je višestruko smanjeno naspram vodećih dSLR-ova iz ove kompanije. Minijaturizacija nije dovela do narušavanja ergonomije. O tome je strogo vođeno računa pri dizajniranju novog tela, pa kada Z7 uzmete u ruku imate isti osećaj kvaliteta i robusnosti, karakterističan za Nikonova tela više klase.

Komandi na poleđini ima manje, preraspoređene su i nijedna se sada ne nalazi sa leve strane ekrana, a veći akcenat stavljen je na kontrolu pomoću velikog ekrana, visoke rezolucije, osetljivog na dodir. Najviše nas je zanimalo elektronsko tražilo (EVF, electronic viewfinder), koje generalno predstavlja kamen spoticanja kod većine modernih mirrorless aparata, zbog slabije rezolucije i sporog osvežavanja, ali nismo ostali razočarani. Naprotiv, tražilo je veliko, svetlo i veoma detaljno. Ni u jednom trenutku nismo imali osećaj da prikaz kasni ili da nas, na neki način, ometa u radu, i to pri daleko od idealnih svetlosnih uslova. Iako smo bili u mogućnosti da fotografije pogledamo samo na ekranu na poleđini, one su izgledale poprilično oštro i detaljno i pri najvećem nivou uvećanja, demonstrirajući da sa novim, čak i sa testnim primerkom, zaista misle ozbiljno.

Novi model, usled nedostatka ogledala, ima potpuno novi sistem fokusiranja, uskraćen za neke funkcije na koje smo navikli sa dSLR-om, pa je potrebno prilagoditi se, ali se aparat ponaša veoma responzivno. Takođe, Nikon napokon ima foto-aparat čije su video karakteristike rame uz rame sa konkurencijom po pitanju praćenja subjekta, brzini fokusa (i glatkoći) pri promeni fokusnih tačaka, ali pre svega sada se odlikuje i mogućnošću stabilizacije slike unutar tela aparata. To je vrlo bitno, jer ne samo da možete da iskoristite sve stare F-mount objektive, uz pomoć FTZ adaptera, već će oni sada biti stabilizovani, kako pri snimanju videa, tako i pri pravljenju fotografija.

Prvi utisci sa Nikonom Z7 su veoma pozitivni i nadamo se da ćemo uskoro dobiti ovaj foto-aparat za pisanje potpune recenzije.

'