AKTUELNO

Automobilska mehanika, pogotvo menjački sistemi, možda deluju kao da su plod crne magije ali reč je o poprilično rudimentarnoj tehnologiji koja je, doduše, značajno usavršena poslednjih decenija

Modifikovani menjači morali su se evoluirati kako bi lakše i efikasniji radili sa neverovatnim motorima, a optimizirali potrošnju goriva. Ipak, neke stvari, uprkos sve većem broju zupčanika, ostale su iste, pa bez obzira na to koliko su brzo morali da voze napred - samo jedan koji je vozio unazad.

Već smo rekli da nije dobro koristiti spojnicu kao kočnicu, pa kada se vozite nazad, prebacite menjač na prvu brzinu pre nego što se auto zaustavi. Ali šta se dešava ako to učinite suprotno - umesto unapred pomerite unazad?

Ništa dobro. I u ovoj situaciji, menjač, kvačilo i motor služe kao kočnica.

YouTube kanalni tim MasterMilo82 bio je zainteresovan za ono što se dešava kada stvari postanu ekstremne - kada pokušate da pređete na obrnuti stepen prenosa, na primer, 100 km/h.

Da bi napravili ovaj test, koristili su staru Opel Astru, koja je definitivno videla bolje dane, a odgovor na gore pomenuto pitanje je - ništa. Opelov prenos je odbio naređenje. Momci su potom progresivno provodili proces te je menjač uspešno prebacivao u hod unazad pri 20, 35 i 50 km/h, dok se pri 70 km/h motor ugasio.

Čitav proces bio je propraćen poprilično neprijatnim zvukovima i mirisima, a impresivno deluje podatak da je nakon svog ovog maltretiranja Astra ostala u voznom stanju.

Svi koji se nadaju eksploziji prenosa će, nažalost, i dalje biti razočarani, ali drugi deo video-ja jasno pokazuje kako funkcioniše ručni menjač i zašto nikada ne bi trebalo da menjate zupčanike nepravilno.

'