AKTUELNO

Iako nas od svetske premijere Audija E-Tron dele još dve nedelje, nemački proizvođač saopštio je da je počela serijska proizvodnja ovog automobila na struju.

Prvi produkcijski Audijev SUV model na električni pogon biće predstavljen na svečanosti koja će se 17. septembra održati u San Francisku.

Ipak, u toj kompaniji kažu da je serijska proizvodnja već pokrenuta. Saopštenje prati fotografija kompletiranog crvenog E-Trona, koji sakriven ispod prekrivke čeka svog kupca zajedno sa drugim Audijevim modelima.

Audi E-Tron izrađuje se u fabrici u Briselu, u Belgiji, u kojoj će se od 2019. proizvoditi još jedan električni model E-Tron Sportback.

Audi je ranije saopštio da E-Tron za pogon koristi dva elektromotora ukupne kombinovane snage 360 ks (265 kW) a obrtni moment dostiže 560 Nm, dok je zahvaljujući takozvanom Sport modu automatskog menjača vozaču privremeno (na 8 sekundi) na raspolaganju čak 408 ks (300 kW).

Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 6 s, pre nego što dostigne maksimalnih 200 km/h. Audi E-Tron napaja se iz baterije kapaciteta 95 kWh, što je dovoljno da, prema novom WLTP mernom ciklusu, auto pređe oko 400 km.

Ovako velika autonomija u vožnji moguća je, između ostalog, zahvaljujući dobrim aerodinamičkim karakteristikama i koeficijentu otpora vazduha od 0,28 (zato su i retrovizori zamenjeni kamerama).

U Audiju tvrde da se pogonske baterije mogu dopuniti za samo 30 minuta, ukoliko se koristi visokonaponski punjač snage 150 kW, dok se na trofaznom punjaču od 400 volti one pune 8 sati i 30 minuta.

Audi E-Tron imaće dovoljno prostora za komforan smeštaj do 5 putnika, zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju od 2.928 mm.

S obzirom da se elektromotori nalaze blizu pogonskih osovina (čime se dobija pogon na sva 4 točka), eliminisana je potreba za centralnim tunelom u podu kabine, što je dodatna pogodnost za one koji sede pozadi.

Više detalja o ovom modelu i prve zvanične fotografije očekujte uoči ili na dan premijere, 17. septembra.

#AUDI

'