AKTUELNO

Veče uoči otvaranja sajma IFA 2018 u Berlinu, Lenovo je održao Lenovo TechLife ’18 događaj na kojem su novinarima predstavljeni novi uređaji iz širokog Lenovo portfolija. Ovog puta se fokusiramo na laptop uređaje i posebnu klasu “konvertibilnih” uređaja.

Thinkpad X1 Extreme je najnoviji izdanak Thinkpad porodice, laptop uređaja namenjenih poslovnim korisnicima. U 15-inčno kućište od ugljeničnih vlakana upakovano je mnogo toga: Intel Core procesori osme generacije (uključujući i i9 koji će uskoro biti u ponudi), samostalna grafička kartica NVIDIA GeForce 1050Ti, do 64 GB memorije, 4K ekran… Ne samo da ovakav laptop neće posustati u poslovnoj primeni, već na njemu može i ozbiljno da se igra. Težina od 1,7 kg vas svakako neće držati prikovana na jednom mestu. Naravno, sve ovo ima i svoju cenu, koja kreće od 1.500 EUR, pa nadalje.

Yoga C930 donosi najviše inovacija, ne samo u Lenovo portfoliju, već i u kompletnoj industriji. Yoga porodica je pre šest godina kreirala novu klasu konvertibilnih uređaja (convertibles), tj. laptopa koji se zahvaljući jedinstvenim šarkama pretvaraju u tablete. Model C930 se još bolje sklapa u tablet režimu, tako da ne deluje kao polomljeni laptop, u šarkama ima integrisan Dolby visokotonce, dok se vufer nalazi sa donje strane kućišta, ima olovku sa ležištem u kućištu gde se puni kada se ne koristi, omogućava prepoznavanje glasovnih komandi putem Alexa i Cortana asistenata do daljine od 4 m… C930 će koštati od 1500 naviše.

Yoga Book C930 nosi slično ime kao prethodnik, ali ga od njega razlikuje nedostatak tastature koju menja e-ink ekran. E-ink ekran može da iscrtava tastaturu na jednom od 30 podržanih jezika, da služi kao e-book čitač ili tabla za crtanje. Na kraju, tu je neverovatna knock-to-open funkcija koja automatski otvara poklopac laptopa kada pokucate po kućištu. Cena od 1000 EUR ne zvuči previše za ovaj nivo inovacija.

Yoga C630 WOS namenjen je onima koji ne vole da pune baterije. Naime, WOS u imenu skraćenica je od Windows on Snapdragon što omogućava više od 25 sati aktivnog rada na ovom always-connected uređaju. Ovo je prvi uređaj na Qualcomm Snapdragon 850 platformi, a tu su i sve ostale prednosti Yoga porodice: transformacija u tablet, olovka, 1,3 kg težine, a sve to po ceni koja kreće od 1000 EUR.

#Laptop

'