AKTUELNO

Uspeli smo da gledamo smrt kako putuje po prvi put. Kreće se brzinom od 0,03 milimetra u minuti. Barem se tom brzinom kreće smrt u ćeliji, objavili su naučnici sa Univerziteta Stanford u studiji objavljenoj u časopisu "Science".

Dvojica sistemskih biologa Šianrui Čeng i Džejms Ferel otkrili su brzinu kojom umire jedna ćelija. Ovo otkriće, koje može pokazati i kako ćelije odumiru, koristiće pri daljem razvoju medicine. Naučnici će moći da "ohrabre" ćelije raka da se ubiju ili spreče odumiranje ćelija kod pacijenata s Alchajmerom.

Proučavajući jajne stanice kod žaba Čeng i Ferel su izmerili brzinu apoptoze ili "programirane smrti ćelije". Radi se o mehanizmu kojim ćelija aktivno pokreće vlastitu smrt kao sastavni deo fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. Do apoptoze dovode brojni spoljni i unutrašnji faktori.

Nekad ćelija sama oseti da je vreme da odustane, a ponekad je na samouništenje podstaknu talasi hemijske aktivnosti. Naučnici su zapravo izmerili brzinu tih talasa.

Apoptoza, odnosno programirana smrt ćelije, zapravo je mehanizam zaštite višećelijskog organizma od delovanja štetnih uticaja iz okoline. U ljudskom se telu događa svakodnevno i pomažu mu tokom života. Na primer, razdvajanje prstiju na rukama i nogama posledica je apoptoze ćelija.

Čovek u proseku izgubi više od 50 milijardi ćelija dnevno, a neispravni apoptozni procesi dovode do razvoja brojnih bolesti.

#Naučnici

#Smrt

'