AKTUELNO

Verovatno znate kako je moguće zamrznuti redove i stupce u Microsoftovu Excelu. A, znate li kako i u Wordu možete, takođe, zamrznuti delove dokumenta i potom ih koristiti za poređenje delova istog dokumenta ili više dokumenata odjednom?

Recimo kako pišete duži poslovni dokument u Wordu koji ima puno raznih dijelova. Neki od njih se referiraju na prethodne delove, zbog čega morate stalno da skrolujete gore-dole po dokumentu. A možda ujedno morate i kopirati tekst te ilustracije, piše tportal.hr.

Kako podeliti Word na dva dela

U Wordu možete podeliti prozor u kojem raditi i tako pregledavati različite delove istog dokumenta bez puno skrolanja. Evo kako ćete to učiniti.

Otvorite dokument u Wordu. Otvorite Ribbon, pa View tab i potom kliknite na Split.

Dokument je sad podeljen na dva prozora, između kojih je pokretna linija razdelnica. Mišem možete odrediti veličinu pojedinog prozora tako što ćete kursor staviti na tu crtu. Kad se izgled kursora promeni kliknite i povucite crtu na novu poziciju.

Kako bi aktivirali podeljenu kopiju samo kliknite bilo gde unutar prozora u kojem se nalazi. S dokumentom podeljenim na dva prozora možete raditi u jednom i u drugom držati deo teksta koji vam je potreban.

Kako se vratiti na početni izgled

Poželite li se vratiti na početni izgled Worda kliknite na View, pa Remove Split. Povucite liniju razdelnicu do vrha ili dna prozora, a možete i brzo dva puta zaredom kliknuti na crtu razdelnicu.

Prilikom rada u dokumentu podeljenom na dva dela važno je imati na umu ovo:

1) Nakon što razdvojite dokument kliknite u prozor u koji želite uneti promene pa odaberite drukčiji izgled u tabu View.

Prozore možete koristiti kao da je reč o dva odvojena i pokrenuti različite funkcije koje nudi izbornik View kako biste promenili izgled odeljaka na kojima radite. Primer, gornji može biti pripremljen za ispis dok u donjem dokument pripremate za web.

2) Kako je reč o istom dokumentu, sve promene izgleda i formatiranja uticaće na obe kopije. Boldujte li nešto u gornjem prozoru, bi će, takođe, boldovano i u donjem.

3) Dva prozora možete drugačije zumirati, kao i koristiti donji prozor za pregled pre ispisa. Uredite ga tako da prikazuje više stranica odjednom (otvorite View pa odaberite Multiple Pages).

Kako podeliti Word okomito?

Možete li podeliti dokument i uspravno, ne samo vodoravno? Da, možete, iako se morate poslužiti malim prljavim trikom. Word omogućava samo vodoravnu podelu. Ali, možete ga nadmudriti tako što ćete otvoriti dva puta isti dokument.

U izdanju Microsoft Word 2016 to ćete učiniti tako što ćete otvoriti prvi dokument i zatim otvoriti File, View i odabrati New Window. Potom odaberite Select View i View Side by Side. Isti dokument otvorit će se u prozoru odmah do prvog. Ako skrolujete u jednom, automatski ćete skrolati i u drugom.

Želite li to isključiti, aktivirajte funkciju Synchronous Scrolling, piše Make Use Of.

#Kompjuter

'