AKTUELNO

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju da dobiju dozvolu osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je najviši sud EU, dajući vetar u leđa kreativnim industrijama.

Regulatori navode da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umetnicima i izdavačima prava na zaradu.

Odluka Evropskog suda pravde (ECJ) usledila je nakon što je jedan srednjoškolac u Nemačkoj skinuo fotografiju Kordobe sa internet-stranice putničke agencije kako bi ilustrovao prezentaciju koja je potom objavljena na internet-stranici škole.

Fotograf Dirk Renkhof je zbog toga tužio grad Valtrop i nemačku saveznu državu Severnu Rajnu - Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 evra.

- Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internet-stranici uz dozvolu autora, zahteva autorizaciju tog istog autora - navele su sudije.

- Objavljivanjem na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici - dodali su oni.

Presuda bi mogla za rezultat da ima seriju parnica u kojima bi umetnici zaštitili svoja prava, rekao je konsultant Nils Rauer.

- Ideja je da mi kao društvo moramo poštovati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namera Evropske komisije, Evropskog parlamenta i suda je upravo to - dodao je on.

#Autor

#Internet

#rasprava

'