separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

Gugl pokreće svoj pretraživač u Kini, ali...


Gugleova matična kompanija Alphabet Inc. planira da pokrene cenzurisanu verziju svog pretraživača za Kinu, koja bi blokirala određene stranice i pojmove, javio je portal The Intercept pozivajući se na Guglove interne dokumente i ljude upućene u taj projekt.


Projekt ima kodno ime "Dragonfly" i na njemu se radi od proleća 2017. godine. Portal dodaje da je u decembru prošle godine primećen napredak na tom projektu, posle sastanka izvršnog direktora Gugla Sundara Pičaija i visokog zvaničnika kineske vlade.

Pojmovi za pretraživanje koji se tiču ljudskih prava, demokratije, religije i mirnih protesta biće na crnoj listi reči nove aplikacije za pretraživanje, koja je, kako navodi The Intercept, već pokazana kineskoj vladi.

Konačna verzija pretraživača mogla bi da bude pokrenuta u narednih šest do devet meseci, ali se čeka zvanična dozvola kineskih vlasti.

Iz Gugla su odbili da komentarišu pojedinosti, ali su napomenuli da su pokrenuli niz mobilnih aplikacija u Kini, kao i da rade sa lokalnim programerima kako bi održali svoju prisutnost u tom delu sveta.

Kineska državna agencija za internet (engl. Cyberspace Administration of China) nije odmah odgovorila na zahtev agencije Rojters za komentarom. Glavna Guglova platforma za pretraživanje je, zajedno sa YouTubeom, blokirana u Kini, ali i pored toga globalni internet gigant pokušava da se probije u Kinu.

Gugl se u januaru pridružio ulaganju u platformu na kojoj korisnici mogu uživo da prenose igranje mobilnih igara, nazvanu Chushou. Početkom jula pokrenuli su igru povezanu sa veštačkom inteligencijom na društvenoj mreži WeChat, koja je u vlasništvu kompanije Tencent Holding Ltd.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti