AKTUELNO

Niko se neće izvući!

Fordov policijski auto mogao bi bez vozača da patrolira gradom i deli kazne prekršiocima, a isto tako bi mogao krenuti i u poteru. Umetna inteligencija pomoći će mu da se sakrije i vreba počinioce.

Fordov policijski auto budućnosti mogao bi biti prava noćna mora za svakog vozača koji planira da napravi prekršaj. Najnoviji patent američkog diva ukazuje na to da rade na pametnom autu koji bi mogao nadmudriti i kazniti vozače bez čoveka za volanom.

Samovozeći policijski auto oslanjao bi se na komunikaciju među vozilima, pa bi se bežično spojio na auto koji vozi brže od ograničenja da pošalje poruku o prekršaju. Kako se radi o neidentifikovanoj budućnosti, auto koji je u prekršaju odgovorio bi da li vozi sam ili njime upravlja čovjek. Ako je prisutan vozač, auto bi poslao i njegovu vozačku dozvolu. Robotski Ford potom bi mogao odlučiti hoće li izdati kaznu ili upozorenje, prenosi CNET.

Ali, tu nije kraj. Uz pomoć umetne inteligencije i strojnog učenja, policijski auto bi mogao naučiti gde su najbolje tačke za skrivanje i lov na brze vozače. S njim bi se mogao voziti i policajac, a opcija je i da auto sam vozi gradom dok se policajci mogu fokusirati na druge zadatke.

Ako znamo da bi autonomni automobili trebali biti sigurni, pitanje je kako bi takav auto odlučio krenuti u poteru i eventualno kršenje propisa i sigurnosti drugih vozača.

Naravno, kako se radi o patentu, pitanje je koliko ćemo čekati da se ovakav auto u stvarnosti pojavi na putevima.

#Automobil

#Kazne

#Policija

'