AKTUELNO

Nova opcija za savršene fotografije.

Novi metod automatske korekcije fotografija, toliko je realističan da mnogi korisnici doslovno ne mogu da primete razliku.

Dok većina korisnika Fejsbuka pri snimanju selfija želi ukoloniti bubuljice, bore ili neke druge nedostatke, Fejsbuk ide korak dalje. Najnovija primena veštačke inteligencije omogućiće korisnicima da otvore oči na fotografiji, iako su ih tokom fotografisanja slučano zatvorili.

Čudesna veštačka inteligencija

Za ovu digitalnu demonstraciju, odgovorna je napredna tehnika učenja nazvana "generativna mreža za nezgode" odnosno "generative adversarial network" (skraćeno GAN). Razvojni tim iz Fejsbuka naučio je veštačku inteligenciju da posmatra sliku na kojoj ste trepnuli, uporedi je sa vašom fotografijom gde ne trepćete, te vam potom na neuspelom selfiju "otvori oči".

Na projektu GAN rade programeri Brajan Dolhanski i Kristijan Kanton Ferer, koji su objavili naučni rad u kojem detaljno opisuju celi tehnološki proces. Fejsbuk bi jednog dana, ako sve prođe po planu, mogao dodati GAN kao karakteristiku za svoje aplikacije Instagram i Fejsbuk, premda se taj plan ne spominje niti u jednom delu naučnog rada.

Na putu prema finalnoj verziji

Kreatori softvera tvrde da je trenutno dosta teško reprodukovati "lažne oči" ako osoba na fotografiji nosi naočare, to planiraju popraviti u budućim verzijama. Drugi problem nastaje kada osoba gleda vlastite ispravljene slike i u tom slučaju postoji puno veća šansa da prepozna grešku zbog efekta "jezive doline" gde nesavršena fotomontaža ili 3D model uzrokuje nelagodnost i time razbijaju iluziju.

Kako god bilo, čini se da ćemo u skoroj budućnosti sve katastrofalne porodične fotografije moći popraviti zahvaljujući Fejsbukovoj veštačkoj inteligenciji.

#Facebook

#selfi

#slika

'