AKTUELNO

Curenje podataka, samoubistva, špijuniranje...

Svedoci smo da se svako malo desi neki skandal u svetu tehnologija koje proizvođače i sve uključene u industriju mogu da koštaju na stotine miliona dolara. Ovo su samo neki od najvećih skandala kojih se svi sećamo, a uzdrmali su industriju iz korena.

Samsungov peh sa modelom Note 7

Zamislite da morate da se rešite telefona pred poletanje. Ovaj model telefona bio je zabranjen jer je bio sklon da eksplodira, pa je bio zabranjen na letovima. Samsung je odlučio da popravi seriju, ali je model na kraju povučen sa tržišta.

Pretnje Alena Turinga

Smrt Alena Turinga podigla je veliku prašinu. Dekoder koji je bio jako popularan tokom Drugog svetskog rata. Počinio je samoubistvo 1952. godine, kao posledica srama kada je otkrivena njegova homoseksualnost koja je u to vreme bila ilegalna u Britaniji. Njemu je dato da bira između zatvorske kazne i bolne hemijske kastracije. Godine 2013. upućeno mu je posthumno izvinjenje.

Smrt Aarona Švarca

Bio je programer i aktivista koji je počinio samoubistvo 2013. godine nakon što je optužen da je skinuo brojne akademske spise i učinio ih dostupnim onlajn. Njegova kazna bila bi 35 godina zatvora i milion dolara u novcu. Pronađen je nakon što se obesio u svom stanuu Bruklinu.

Samoubistva u Fokskonu

Foto: Pixabay.com

Ova fabrika koja je pravila Ajfon za Epl našla se u centru skandala 2010. godine zbog samoubistava u kineskim fabrikama. Nakon toga radnici su bili pozvani da potpišu ugovore da neće da izvršavaju samoubistva. Epl se godinama nakon toga trudi da ponudi bolje uslove radnicima.

Masivno curenje podata iz Jahua

Godine 2013. iz Jahua su procurili podaci čak 3 milijarde korisničkih naloga, a krivci za to nikada nisu pronađeni. To je veoma uticalo na pad cene deonica ove kompanije.

Skandal sa Kembridž Analitikom i podacima sa Fejsbuka

Fejsbuk se nedavno našao u centru skandala zbog curenja podata o korisnicima zbog čega je na odgovornost pozvan i Mark Zakerberg.

NSA špijuniranje

Dokaz da nas naša tehnologija koju svakodnevno koristimo posmatra dospeo je u javnost 2013. godine. Za curenje informacija o NSA okrivljen je Edvard Snouden, a njegova otkrića objavljena su u vodećim medijima širom sveta.

#Skandal

#haker

#tehnologije

'