AKTUELNO

Ova država je postala najveće evropsko tržište električnih automobila.

Nemačka je pretekla Norvešku i postala najveće evropsko tržište električnih automobila, što je znak da su kupci u ovoj zemlji sve zagrejaniji za novu tehnologiju, budući da Folksvagen i Dajmler pojačavaju svoju proizvodnju vozila na baterije kako bi parirali američkoj kompaniji "Tesla".

Prodaja vozila sa električnim punjenjem skočila je u Nemačkoj u prvom tromesečju 2018. godine za 70 odsto na 17.574 automobila, potisnuvši prvi put Norvešku sa liderske pozicije, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila, izveštava agencija "Blumberg".

Ovaj podatak obuhvata potpuno električne automobile, kao što je "Teslin" model S, kao i plug-in hibride poput BMV-ovog Aktiv Turera serije-2.

Folksvagen, Dajmler i BMV vrše izmene na svojim linijama za montažu kako bi odgovorili strožim evropskim propisima o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, donetim nakon skandala o VW-a sa emisijom gasova 2015. godine.

Širom Evrope prodaja električnih vozila je porasla za 41 odsto, pri čemu automobili s pogonom samo na baterije beleže rast prodaje od 35 odsto, plug-in hibridi od 47 odsto, dok je kupovina dizelaša u EU pala za 17 posto.

#Automobil

#Nemačka

#Norveška

'