AKTUELNO

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je danas da će EP sprovesti punu istragu o korišćenju podataka korisnika Fejsbuka i pozvati na odgovornost digitalne platforme.

- Navodi o zloupotrebi podataka korisnika Fejsbuka predstavlja neprihvatljivo kršenje prava naših građana na privatnost - istakao je Tajani, ne iznoseći detalje, prenosi AP.

Britanski poslanici su već pozvali generalnog direktora kompanije Fejsbuk Marka Zakerberga da svedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju.

Mediji navode da je politička kompanija "Kembridž analitika" (Cambridge Analytica) na neprimeren način dolazila do podataka sa popularne društvene mreže, a među klijentima te kompanije su i članovi predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako se navodi, "Kembridž analitika" je bez dozvole koristila podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka radi izrade psiholoških profila kako bi glasačima ciljano bile slate reklame i priče.

Eksperti kažu da "Kembridž analitika" nije sama zloupotrebljavala podatke, i ukazuju na povezanost ovog slučaja s mogućim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016.

Robert Riči, direktor marketinga u "Blue Fountain Media", navodi da marketinške kompanije već koriste slične tehnike profilisanja za prodaju proizvoda i usluga.

Ipak, on ističe da je razlika u tome što je u aktuelnom slučaju reč o upotrebi podataka za pokušaj uticanja na odluku glasača.

Pročitajte još: OBRIŠITE IH - AKO IH IMATE: 5 opasnih aplikacija koje bi trebalo da odmah deinstalirate sa telefona

#Antonio Tajani

#Evropski Parlament

#Facebook

#Servisni podaci

'