AKTUELNO

Svi smo imali te male divne trenutke kada smo se zapitali da li nekog gleda ono što radimo na uređaju. Zamenite paranoju konkretnim činjenicama uz naš vodič za paranoične gedžetoljupce.

Hakeri su svuda. Ovome u prilog definitivno ide činjenica da se već godinama oslanjamo na računare kao na prozore u ostatak sveta. Pitanje je: "Gledaju li hakeri baš mene ili sam samo paranoičan"? Premda na ovo pitanje ne možemo odgovoriti sa stopostotnom sigurnošću, imamo okvirnu ideju na koje simptome treba da obratite pažnju pre nego što iz blage sumnjičavosti pređete u sveopštu paniku.

Kako to oni rade?

Pre nego što se bacimo na simptome, najbolje bi bilo da objasnimo koje tačno metode koriste hakeri koji nastoje da provale u žrtvin smartfon. Najjednostavniji način je, naravno, da vam ukradu ili nakratko uzmu telefon. Nakon što se domogne smartfona, haker će na njega pokušati da instalira nepoželjne špijunske aplikacije. Za drugi način upada glavni krivac ćete biti vi.

Spajanjem na nepoznatu WiFi mrežu možda ćete doći do hakerovog virtualnog WiFi-ja koji imitira onaj pravi i koji jedva čeka da na vaš laptop (ili u ovom slučaju - smartfon) instalirati nepoželjne aplikacije.

Treća, malo ređa metoda je spajanje na nepoznati USB kabl koji je zapravo maskirani USB disk koji na vaš uređaj instalira softver ili s njega povuče privatne podatke.

Konačno, tu je svima nam poznati fišing SMS-om, odnosno odgovaranje na neobične poruke nepoznatih pošiljalaca.

Dobro, sada znam sve. Koji su simptomi hakovanja?

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju je baterija koja se brzo prazni. Ako imate uređaj star pet godina, a niste ga nosili na servis, velike su šanse da se ne radi o hakeru već o potrošenoj bateriji. Ako imate relativno nov uređaj koji se rapidno prazni, a koji usput ima niz nepoznatih aktivnih aplikacija u pozadini, vrlo je izvesno da ste žrtva hakera. Dodatni simptomi uključuju čudne brojeve u listi poziva, kao i često paljenje i gašenje uređaja.

Drugi vrlo jak simptom hakerske aktivnosti je eho pri pozivima i nemogućnost pristupa osnovnim podešavanjima uređaja. Ako ne možete da stišate ili pojačate zvuk, a nekontrolisano vam se pojačava ili smanjuje osvetljenost ekrana, moguće je da vašim uređajem hara virus.

Kako se zaštititi?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan: izbegavajte sve situacije koje smo naveli.

Ne 'pozajmljujte' smartfon strancima, dobro proveravajte na kakve se 'besplatne internete' spajate i što je najvažnije - ne klikćite na nepoznate ili sumnjive linkove.

Ako pratite ove jednostavne korake vrlo su izvesne šanse da nećete završiti kao brojne naivne žrtve prevaranata.

Naravno, nikad nije na odmet posegnuti za dobrim starim antivirus programima.

#Mobilni telefon

#telefon

'