AKTUELNO

Leteći automobil više nisu fikcija, a uskoro će biti u salonima. Istina, cena im je paprena, ali... U toku je i trka Rusije i zapada ko će pre napraviti funkcionalan leteći automobil, a sudeći prema dosadašnjim skor je za sada nerešeno.

Tako je Pal-V predstavio svoj leteći automobil "Liberty". Reč je o vozilu sa tri točka koje se može transformsati u letelicu, a za to mu treba najviše 10 minuta. Od trenutno poznatih činjenica zna se da ga pokreću dva Rotax motora, dok će sve ostalo biti razjašnjeno na premijeri.

Na zvaničnim stranicama stoje podaci da na putu ubrzava do 100 km/h za devet sekundi, a dostiže maksimalnih 160 km/h. Ima pogonski motor snage 75 kW/102 KS i još jedan duplo snažniji za let.

Klasična krila nisu potrebna već uzlet generišu krila rotora, a za uzletanje i sletanje je potrebno malo ravne podloge.

"Liberty" sa jednim punjenjem rezervoara može leteti oko 400 km pri punom opterećenju sa dva putnika i do 20 kg prtljaga u kabini. Ukoliko leti jedna osoba doseg je oko 500 km. U oba slučaja maksimalna brzina je deklarisana na 180 km/h.

Podsetimo, Pal-V je svoj koncept letećeg auta predstavio još 2008. godine, a sada je konačno dosegao proizvodnu fazu.

Jedini problem komercijalizaciji mogla bi biti cena. Navodno je početna cena 300.000 evra, dok Pioner Edition ima 200.000 evra višu cenu.

Rusija je prošle godine predstavlja novi leteći automobil-amfibiju "Triton".

U pitanju je dvosed koji je u stanju da se preko kopna kreće na elektronski pogon, u vazduhu kao avion sa mekim krilima, a po vodi kao čamac-amfibija.

Džip je dugačak 2,95 metara, visok 2,24 i širok 1,9 metara. "Triton" je u stanju da razvije maksimalnu brzinu od 100 kilometara na čas.

Elektropogon ima baterije da po kopnu prede 100 kilometara, a po vodi i vazduhu cak 400. Maksimalna visina koju "Triton" moće dostići iznosi 4.200 metara.

Istovremeno, Moskva radi na još jednom prototipu letećeg automobilap, a konstruktor Jurij Baženov najavljue da bi on mogaop da poleti do 2021. godine.

Kako je istakao reč je o avionu izuzetno kratkog poletanja i sletanja namenjenog za prevoz ljudi i tereta na nepristupačnim terenima.

On zapravo i nije leteći automobil, već je tako nazvan zbog jednostavnosti u upravljanju i mogućnosti korišćenja lokacija za poletanje i sletanje, naglasio je on.

Letelicom će moći da upravlja pilot, ali i operater iz zemaljskog centra. Ranije je više puta naglašavano da će probni primerak moći da poleće sa površine vličine 50 X 50 metara. Takođe automobil će moći da bude smešten van aerodromskih hangara.

#Automobil

#Avion

#Leteći

#Rusija

#Sjedinjene Američke Države

'