AKTUELNO

Kompanija Volvo kamioni počeće da prodaje električna teretna vozila u Evropi već sledeće godine, a u 2020. kamioni na struju ovog proizvođača pojaviće se i na severnoameričkom tržištu.

Švedski proizvođač kamiona smatra da će uvođenje teretnih vozila sa pogonom na struju značajno podići kvalitet života u urbanim sredinama, jer će se smanjiti buka i zagađenje vazduha koje uzrokuju današnji kamioni sa pogonom na fosilna goriva.

Kompanija Volvo kamioni takođe tvrdi da je prevoz tereta "na struju" jedan od poželjnih održivih transportnih rešenja za budućnost.

Iako najava uvođenja Volvo električnih kamiona u saobraćaj stiže posle premijere Teslinog kamiona na struju, Šveđani će verovatno preduhitriti američkog proizvođača i prvi započeti proizvodnju ovog tipa teretnjaka.

Predsednik kompanije Volvo kamioni, Claes Nilsson, kaže da će kamioni na struju doneti brojne prednosti u odnosu na sadašnje koji za pogon koriste dizel motore.

"Upotreba električnog pogona omogućiće da kamioni budu tiši i da ne zagađuju vazduh, što će doprineti da mogu da se koriste i u centrima gradova, gde je konvencionalnim kamionima-šleperima pristup uglavnom zabranjen", objašnjava Nilsson.

"Takođe, ova transportna sredstva biće moguće koristiti i u periodima dana kada nema saobraćajnih gužvi – na primer, kasno uveče ili tokom noći – što će rasteretiti puteve i ulice u gradovima u vreme saobraćajnih špiceva."

On navodi da će se na taj način saobraćajna infrastuktura u urbanim sredinama koristiti ravnomernije i efikasnije.

Inače, Volvo je već načinio prvi korak ka elektrifikaciji kamiona kada je predstavio teretnjak sa hibridnim pogonom.

#Volvo Group

#vozilo

'