AKTUELNO

Nije bilo moguće korišćenje interneta, telefona i televizije.

Nemački telekom našao se na meti velikog hakerskog napada. Oko 900.000 rutera korisnika tog operatera nije radilo dva dana - čime je pogođeno oko 20 miliona ljudi.

Nepoznati napadači su, prema najnovijim informacijama, početkom novembra otkrili rupu u bezbednosnom sistemu tih rutera i pokušali da uspostave kontrolu nad njima. No, napad na ranjive rutere je zakazao, i umesto da ostanu „porobljeni“, oni su se „zagrcnuli“ zbog greške u štetnom kodu i - zakazale su im pomenute funkcije.

Greška u zaštiti rutera otkrivena je 7. novembra i to najpre kod irskog provajdera Eir. Do rešenja problema, Telekom je svojim korisnicima stavio na raspolaganje besplatan mobilni internet.

Foto: Pixabay.com

U saopštenjima koncerna dominira poruka da je sve prošlo dobro, jer napadači nisu uspeli da „porobe“ rutere, i da bi sve bilo mnogo gore da im je to uspelo. Poručuje se i da ovako nešto može uvek ponovo da se desi. To, međutim, nije moglo da skrene pažnju sa činjenice da je Telekom imao grešku u filtriranju komunikacije svojih rutera sa internetom.

Incident su odmah počeli da komentarišu i političari, a među prvima su se oglasili oni koji bi da uvode drakonske kazne i bolju kontrolu interneta.

S. P.

#Internet

#Nemačka

#haker

'