AKTUELNO

Nakon što su Amerikanci razvili svog savremenog vojnika i uporedili ga s Robokapom, Rusi su pokazali da i oni imaju vojnika za 21. vek kojeg su nazvali "Ratnik 3".

Reč je o robotu koji je predstavljen ovih dana u Moskvi, a na kojem su prikazane sve inovacije ugrađene u novo vojničko odijelo, kacigu i čizme.

Zapovednik ruske kopnene vojske, general-pukovnik Oleg Salukov objasnio je da upravo dovršavaju istraživanja na kreiranju prvog ruskog vojnika koji će s novom opremom biti dvostruko pokretniji i izdržljiviji, te sposobniji da izvršava zadaće.

Pročitajte još: SELFI RULET dosegao alarmantne razmere: Deca rizikuju SMRT da bi snimili savršenu FOTKU!

Visoko tehnološko odijelo ojačano je i spoljnjim metalnim kosturom koji je osmišljen kako bi poboljšao snagu i izdržljivost. Takođe, prekriveno je oklopnim pločicama koje štite veliku površinu tela od ranjavanja, pa čak i sat koji može preživeti nuklearni udar. Ratnikov komplet sadrži pet integriranih računarskih sistema koji uključuju životnu potporu, zapovedanje i komunikaciju, podsisteme za angažovanje vojnika, te sistem za zaštitu i uštedu energije. Odelo je prilagođeno svim vremenskim uslovima.

Ekoskeleton Ratnik je opremljen s ukupno 59 predmeta, uključujući zaštitnu kacigu, borbenu jednodelnu ođeću, slušalice s aktivnom zaštitom, zaštitne naočare, bacač granata, pušku s dva različita kalibra, snajpersku pušku, streljivo, borbeni nož, satni mehanizam koji služi za izviđanje, te jedinstvenu termičku i optičku sliku.

Na nogama su čizme koje ujedno imaju ugrađene detektore za nagazne mine.

Ratnik 3 razvijen je i predstavljen na Nacionalnom univerzitetu za znanost i tehnologiju u glavnom gradu Rusije.

#Nuklearno oružje

#Robot

'