AKTUELNO

Nakon što ga je prijatelj prijavio završio je na sudu!

Sud u Gujratu, gradu na istoku Pakistana, izrekao je 35-godišnjem Nademu Džejmsu smrtnu presudu zbog blasfemije koju je, prema optužnici, počinio jer je poslao svom prijatelju poruke putem aplikacije Whats App u kojima je, kako se tvrdi, ismevao proroka Muhameda i islam.

Pročitajte još: STIGAO JE NOVI IPHONE! Nema dugme na koje ste navikli i OVAKO SE OTKLJUČAVA!

Kako piše "The Guardian", Džejms je uhvaćen još prošle godine nakon što ga je prijatelj prijavio jer se našao uvređenim zbog spornih poruka.

Blasfemija je u Pakistanu težak zločin, a vređanje Muhameda neretko se kažnjava smrću, a većina optužnica bude podnesena protiv pripadnika manjinskih zajednica. Osuđeni Nadem Džejms je hršćanin, a njegov advokat je najavio podnošenje žalbe.

Iako se blasfemija u Pakistanu kažnjava izrazito strogo, takva pravosudna politika nedavno je dovedena u pitanje nakon što je grupa muslimana linčovala jednog studenta, kojeg su na internetu, nakon jedne burne debate o religijskim pitanjima, lažno optužili da je ismevao proroka Muhameda. Policija je zbog ovog ubistva uhvatila 20-ak studenata i profesora, piše Jutarnji.hr.

#Kazna

#Poruka

#Smrt

#WhatsApp

'