AKTUELNO

Kompanija Apple predstavila je danas tri nova modela iPhone-a: 8, 8 Plus i X.

Od ovogodišnjih modela očekuje se zaista mnogo, s obzirom na to da se ove godine obeležava decenija od pojavljivanja prvog iPhone-a.

Prema prvima utiscima, Apple je definitivno ispunio očekivanja. Cena iPhone-a X iznosiće 999 dolara za verziju od 64 GB, a prodaja počinje 3. novembra.

Baterija na iPhone X traje dva sata duže od one na iPhone-u 7. Kao i iPhone 8 i X podržava bežično punjenje. Sa prednjom kamerom iPhone-a X moguće je sada fotografisati i "portrait" fotografije, što je opcija koja je bila rezervisana samo za modele sa dvostrukim kamerama na pozadini.

IPhone X ima vertikalnu dual-kameru. Detalji i teksture na fotografijama napravljenim ovim telefonom izgledaju neverovatno. Zatvaranje aplikacija neće biti isto kao na prethodnim iPhone-ima. Kod ovog modela, korisnici će morati da prevuku prstom po ekranu od dole ka gore.

Prednja kamera iPhone-a X omogućiće kreiranje emotikona na osnovu vašeg lica koji će se zvati Animoji. Otključavanje iPhone-a X odvijaće se pomoću lica, tačnije Face ID opcije! Biće dovoljno pogledati u telefon kako bi se otključao.

Ekran iPhone-a X uključivaće se dodirom prsta po njemu. Takođe, čuveni "home" taster više ne postoji.

Foto: Tanjug

Najbolji iPhone do sada ima specijalni OLED displej koji je napravljen samo za ovaj uređaj. Pdržava HDR, ima 1:1000000 "contrast ratio" i podržava Force Touch. iPhone X ima Super Retina displej. 2.436 x 1.125 piksela je rezolucija ekrana koji je dijagonale 5,8 inča.

- Ovo je najveći iskorak na polju tehnologije još od prvog iPhone-a - rekao je Tim Kuk.

Novi iPhone, kao što se i spekulisalo, ima ekran od ivice do ivice. Dolazi sa vertikalno postavljenom zadnjom kamerom. Takođe je i vodootporan.

Na predstavljanju telefona je najavljeno i da će iOS 11 biti objavljen 19. septembra svim korisnicima iPhone-a.

iPhone 8 i iPhone 8 Plus u prodaji od 22. septembra

Početna cena iPhone-a 8 biće 699 dolara, dok će iPhone 8 Plus koštati 799 dolara.

Oba telefona podržavaju bežično punjenje, kao što se i spekulisalo mesecima unazad. Podržavaće Qi bežični standard za punjenje.

Foto: Tanjug

Zanimljivo je i da iPhone 8 ima najbolju tehnologiju snimanja videa na pametnom telefonu do sada, dok će nova opcija portrait Lightning za dvostruku kameru iPhone-a 8 korisnicima omogućiti da biraju različite efekte osvetljenja.

iPhone 8 Plus imaće dvostruku zadnju kameru koja će omogućiti fotografisanje sa više detalja. Novi iPhone - iPhone 8 i 8 Plus dolaze u srebrnoj, "space gray" i zlatnoj boji. Poleđina mu je napravljena od stakla, a imaće kameru od 12 megapiksela sa optičkom stabilizacijom, smanjenim šumom i boljim kontrastom i bojama.

Novi modeli iPhone-a predstavljeni su u teatru Stiva Džobsa u novootvorenom kampusu kompanije Apple - Apple Park, koji izgledom podseća na svemirski brod.

#iPhone

'