AKTUELNO

Istraživači iz Poljske ubeđeni su da bi se u auto-industriji značajno moglo smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu kada bi se umesto plastike koristili prirodni materijali.

Prema brojnim naučnim studijama, industrija automobila je veliki krivac za povećanje emisija ugljen-dioksida. Naime, u procesu proizvodnje novog automobila u atmosferu se ispusti veća količina ovog gasa koji je odgovoran za izazivanje efekta staklene bašte nego u vožnji tokom njegovog čitavog životnog veka.

Istraživači Selena grupe iz Poljske ubedjeni su da bi se u automobilskoj industriji uveliko moglo smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu kada bi se umesto plastike koristili prirodni materijali, odnosno bioplastika, zbog čega su pokrenuli projekat Biomotive za koji su od EU dobili 15 miliona evra, prenosi portal SeeBiz.

Kako se navodi, osnovna ideja je da se korišćenjem biljnih izvora, tačnije onog bilja koje se ne koristi u prehrani, izrađuju komandne table, delovi enterijera i druge komponente automobila, za koje se obično koristi plastika.

Selena je zbog toga razvila tehnologiju koja koristi hemijska jedinjenja u biljkama za sintetizovanje polimera u laboratoriji i želi da je prenese na industrijski nivo, konkretno u proizvodnju automobila. Njihova bioplastika može se zagrevati, ubacivati u kalupe ili 3D štampu kao bilo koja konvencionalna plastika.

Do kraja ove godine Selena će pokrenuti malu demonstracijsku fabriku u kojoj će proizvoditi razne komponente automobila, a jedan od ciljeva je da ti procesi budu ekonomski isplativi, jer su dosad bili preskupi za industrijsku primenu.

#Automobil

'