separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

SKIDATE FILMOVE, SERIJE I MUZIKU SA INTERNETA? Pink.rs vam otkriva kolika KAZNA vas čeka zbog PIRATERIJE!


Postoji više sajtova na internet na kojima možete gledati filmove i serije odličnog kvaliteta i visoke rezolucije. Međutim, kao što verovatno svi znaju, ovakvo skidanje sadržaja je ilegalno.


Jedan od danas najpopularnijih načina gledanja filomova je preko svima poznate platforme, koja poseduje i aplikacije koja je dostupna za Windows, Mac ili Linux. Ono što ova jednostavna aplikacija radi jeste strimovanje torenta, čime se omogućuje besplatno gledanje sadržaja, koji je dostupan i sa prevodom.  

Vrlo je impresivno to što možete pratiti filmove kojih čak još i nema u bioskopima, a tu su i serije koje se još ne emituju u našoj zemlji.

Ipak, gledanje filma preko aplikacija i online znači zapravo krađu materijala zaštićenog autorskim pravima i uvek postoji mogućnost zatvora, optužbe za kazneno delo ili kazne u iznosu od 250.000 dolara, prema američkim zakonima.

Autor: Pixabay.com

Piraterija i zaštita autorskih prava predstavljaju veliki problem u celom svetu jer autori filmova i muzike ne dobijaju nadoknadu za svoj rad kada ljudi preuzimaju ilegalne kopije sa interneta, a deljenje zaštićenog materijala predstavlja krivično delo i u Srbiji koja se nalazi na sedmom mestu liste zemalja u kojima je ilegalno skidanje najzastupljenije.

Prilikom gledanja filmova na ovaj način, vaša IP adresa je “na izvolte”, tako da sami preuzimate odgovornost za kršenje zakona. Odluči li vlasnik autorskih prava da vas tuži, provajder će mu ponuditi podatke i dalje sledi krivični postupak.

Srbija ima važeći Zakon o zaštiti intelektualne svojine, koji treba da se osavremeni i menja tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Neke stvari su već promenjene podzakonskim aktima, ali u suštini još ne može da vam se desi da vam stigne crveno pismo sa zahtevom da platite hiljade evara jer ste skinuli sa torenta neki novi holivudski hit, kao što je to normalno u nekim državama.

U Srbiji vas niko neće opomenuti zbog nelegalnog skidanja sadržaja, jer je tržište malo, a dosadašnji slučajevi kažnjavanja, u najvećem broju su zabeleženi kada se radilo o domaćim "autorskim delima", a u ozbiljniju borbu protiv piraterije će se tek krenuti.

Autor: Tanjug

U Hrvatskoj, članici Evropske unije, kazne su odavno počele. Primera radi, prošle godine zabeležen je slučaj kažnjavanja nelegalnog skidanja filma “Grand Budapest Hotel”, zbog kojeg je prekršilac morao da plati kaznu od 850 evra.

Kazna ako vam u EU nađu laptop sa piraterijom

Građani Srbije koji na put u zemlje Evropske unije ponesu svoje računare na kojima su nelegalno koristili zaštićene sadržaje, mogu da budu novčano kažnjeni zbog toga kaznom od više stotina evra. Preporuke stručnjaka su da se mejlovi sa tužbama ili čak pisma koja stignu na kućnu adresu ne ignorišu, nego da se kontaktira sa advokatskom kancelarijom radi nagodbe. Tada se kazna obično smanji na ispod 100 evra.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti