AKTUELNO

Podatke koje 3G mreža prenese za 24 časa, 5G moći će za 3,6 sekundi! Ali, kako će reagovati naš organizam kada u svakoj sekundi 90 milijardi elektromagnetnih talasa udara u naša tela, najviše u glavu?

Treba da se zabrinemo jer je elektromagnetno zračenje visokih frekvencija svrstano u drugu B grupu tumorskih rizika, odnosno, moguć je izazivač tumora kod ljudi, kaže za Pink predsednik udruženja „Biogen“ Milan Rogulja.

Kaže da, uz svaki lek dolazi upozorenje na neželjena dejstva i efekte, ali da nikada nije naišao na upozorenje od strane teleoperatera, da su mobilni telefoni, ruteri, tableti i svi drugi uređaji koji zrače visokim frekvencijama, zapravo uređaji koji mogu biti potencijalno štetni po zdravlje građana.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedan od najopasnijih izvora nejonizujućeg zračenja koji donosi rizik po ljudski organizam je mobilni telefon, pre svega jer ga koristimo najbliže našem organizmu. Ipak, ni manje opasan nije wi-fi ruter koji danas ima gotovo svako domaćinstvo. Koncentracija elektromagnetnih talasa svakim je danom sve veća i veća, a povećavanje frekvencija na kojima se informacije prenose dešava se ekstremno brzo, pa smo tako za samo par godina sa 2G prešli na 5G, a u najavi je i 6G – kaže Rogulja.

Ističe da niko nije protiv tehnološkog napretka, već isključivo protiv uvođenja tehnologija bez prethodno sprovedenih studija uticaja na životnu sredinu, a posebno uticaja na zdravlje.

Temeljnije studije koje sprovode biolozi, epidemiolozi i zdravstvena struka, kako kaže, ukazuju da su upravo visoke frekvencije i njihova učestalost jedan od bitnih činilaca pojava tumora na glavi, srcu, porasta dijabetesa, bolesti krvotvornih organa, nervnog Sistema i ostalo.

#Emisija Pravac

'