AKTUELNO

Fejsbuk je danas upozorio korisnike da treba da nadograde poslednju verziju popularne aplikacje "Vocap" zbog toga što postoji mogućnost da bez svog znanja imaju špijunski softver instaliran u telefonima.

"Vocap'' poziva ljude da nadograde novu verziju aplikacije kako bi zaštitili informacije na mobilnim uredajima", rekao je portparol "Vocapa", preneo je Rojters.

On je objasnio da kompanija neprestano radi na poboljšavanju sigurnosti kako bi zaštitila svoje korisnike.

Špijunski softver izrađen od strane "naprednog hakera" danas je "upao" u više mobilnih telefona putem popularnog "Vocapovog" programa za komunikaciju, i to bez intervencije korisnika kroz glasovne pozive u aplikaciji.

List "Fajnenšel tajms" je kao mogućeg hakera u ovom slučaju označio izraelsku grupu NSO, preneo je AP.

Foto: Pixabay.com

Špijunski softver NSO-a je više puta otkriven u hakovanju novinara, advokata, branitelja ljudskih prava i disidenata.

Softver je uspeo da prodre u telefone kroz propuštene pozive putem funkcije glasovnog pozivanja aplikacije izjavio je portparol "Vocapa" i rekao da je softverom koji je otkriven početkom maja zaražen nepoznat broj uređaja.

Navodi se da korisnik nije imao mogućnosti da se odbrani, a prema rečima stručnjaka, jedini način zaštite u ovom slučaju bio je da "Vocap" aplikacija uopšte nije instalirana u telefon korisnika.

Najznačajnije je da je špijunski softver upleten u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je prošle godine ubijien u saudijskom konzulatu u Istanbulu, i čije telo nikada nije pronađeno.

#WhatsApp

'