AKTUELNO

Da li će se zausta ponoviti nestanak interneta kao 2014. godine?

Veoma važan dan za internet pod nazivom "768k Dan" je pred nama, a veliki broj mrežnih administratora je već počeo da se trese od straha zbog svoje zastarele mrežene opreme.

A taj strah je itekako opravdan i mnoge kompanije počele su da apdejtuju svoje stare rutere, ali i dalje postoji velika šansa za ozbiljne probleme.

Šta je "768k Dan"?

Ovaj termin došao je od originalnog dana koji je zeznuo internet na celoj planeti i koji je poznat kao "512k Dan".

"512K Dan" desio se 12. avgusta 2014. godine kada je na stotine ISP-ova širom sveta jednostavno palo. To je izazvalo milijarde dolara štete zbog izgubljenih trgovina i propuštenih isplata, a za sve je bio kriv nedostatak interneta.

Do ovoga je došlo jer su ruteri ostali bez memorije za skladištenje fajla koji čuva sve IPV4 adrese svih poznatih mreža povezanih na internet.

U to vreme, veliki deo interneta bio je sprovođen kroz uređaje koji su mogli maksimalno da sačuvaju 512.000 internet "putanja".

Ali kada je 12. avgusta 2014. godine mobilni operator Verizon dodao 15.000 novih trasa, to je dovelo do povećanja broja trasa, a stariji ruteri ostali su bez memorije i tako doveli do padanja sistema.

Ovo je pogodilo sve velike globalne kompanije kao što su Microsoft, eBay, BT, Comcast, AT&T, Sprint i Verizon.

Foto: Pixabay.com

Mnogi stariji ruteri dobili su hitni firmware apdejt koji je mrežnim administratorima dozvolioi da povećaju količinu memorije koja je dodeljena za čuvanje ovih podataka.

Mmnogi od njih su pratili dostupnu dokumentaciju i prag podigli na 768.000 adresa, a odatle i 768k.

Novo povećanje

Sajt koji prati sve dostupne rute sada tvrdi da bi njihov broj mogao da skoči na 773.480, ali ovo nije finalni broj jer se veruje da na listi ima i duplikata.

Procene stručnjaka sada stoje na 767.392 adrese, što je za dlaku niže od broja koji bi ponovo mogao da napravi haos.

768 Dan se očekuje za mesec dana

Stručnjaci očekuju da će se 768K Dan desiti sledećeg meseca, ali ne očekuju da će doći do problrema sa internetom kao 2014. godine.

Ipak, očekuje se da će manje kompanije možda ipak imati odrežene probleme.

#Kompjuter

#informacione tehnologije

'