separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

Evo šta znače USB 3.0, USB 3.2 i USB-C oznake - i čemu svaka služi


Ako pokušavate da odgonetnete sve fukcije novih tehnoloških proizvoda, verovatno ćete potpuno razumeti staru IT izreku: "Postoje samo dve teške stvari u kompjuterskoj nauci - invalidacija keša i davanje imena stvarima.


I dok vam u životu invalidacija keša nikada neće problem, imena itekako mogu da budu problem ako kupujete PC, telefon ili neki drugi uređaj sa USB portom.

To je zbog toga što organizacija koja nadgleda USB ima gomilu potencijalno zbunjujućih oznaka, a vrlo često se dešava da se ime promeni, a sama tehnologija ostane ista.

A sada imamo i najnoviji primer: Ono što se nekada zvalo USB 3.1 je sada USB 3.2.

Ali nemojte da počinjete da paničite jer ćemo vam sada objasniti sve detalje koje morate da znate.

USB je počeo svoje postojanje pre više od dve decenije kao tehnologija za prenos podataka, ali se njegova uloga u međuvremenu znatno proširila i sada se koristi za punjenje telefona i laptopova.

Autor: Pixabay.com

A kako su njegove sposobnosti rasle, oznake koje su opisivale sve te nove mogućnosti polako su postajale sve komplikovanije.

A tu leži problem, jer ako ne možete da napravite razliku između USB 3.1, USB-C i USB PD oznaka, vrlo lako se može desiti da kupite pogrešan kabl i iznenadite se koliko vam je spor eksterni hard disk.

Šta su USB 3.0, 3.1 i 3.2?

Jedna od ključnih delova USB-a jeste brzina kojom prenosi podatke.

I to je ujedno razlog za najnoviju konfuziju

USB 3.0 je stigao je sposobnošću da prenosi podatke brzinom od 5 gigabita po sekundi, ili 5Gbps.

Ali kada je USB-IF duplirao tu brzinu, on je preimenovan na USB 3.1 Gen 1, a brža verzija je dobila nazib USB 3.1 Gen 2.

A sada dobijamo još jedno dupliranje brzine, ali i promenu imena na USB 3.2. Gen 1 je 5Gbps, Gen 2 je 10Gbps a Usb Gen 2x2 je 20Gbps.

Znatno stariji USB 2.0 prenosi podatke brzinom od 480Mbps.

Autor: Pixabay.com

A šta je sa USB PD, USB-C i sličnim oznakama?

Pored oznaka koje se tiču brzine prenosa podataka, možete da naiđete i na mnoge druge.

Prva oznaka je USB-C, koja se ponekada naziva i USB Type-C. Ova oznaka odnosi se samo na fizički deo USB-a. U pitanju su konektori na kraju kabla i portovi unutar vaših uređaja.

USB-C je reversibilan, pa tako ne morate da pazite da li ubacujete kabl sa prave strane, i radi na teleofnima, laptopovima i tabletima.

USB-C ne garantuje brzu konekciju, zapravo, mnogi od prvih USB-C telefona mogli su da prenose podatke brzinom USB 2.0 standarda.

Još jedna termin na koji možete da naiđete je USB Power Delivery ili USB PD.

Autor: Pixabay.com

Ova tehnologija je dizajnirana da automatski otkrije koliki napon vaš uređaj može da podnese - bilo da je u pitanju maksimum od 100 vati koji može da podnese premijum laptop, ili znatno manji napon koji traže telefoni.

Sada još samo ostane da probamo da pogodimo kako će biti nazvan sledeći USB kada ponovo dođe do dupliranja brzine - USB 3.3, USB 4.0 ili će u pitanju biti potpuno novo ime.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti