AKTUELNO

Evropski parlament usvojio je danas izveštaj o veštačkoj inteligenciji i robotici kojim podstiče države članice da podižu osvešćenost o prednostima upotrebe robota u svakodnevnom životu, ali upozorava i da je potrebna njihova primena u skladu s etičkim načelima kako se ne bi narušilo pravo građana na privatnost i kako se njihovi lični podaci ne bi koristili bez prethodnog odobrenja.

Izveštaj o sveobuhvatnoj evropskoj industrijskoj politici o veštačkoj inteligenciji i robotici koje je ranije usvojio Odbor za industriju, istraživanje i energetiku, prihvatio je u utorak velik broj poslanika, njih 572, odbilo 54, a suzdržanih po tom pitanju je bilo njih 45., prenosi Hina.

Ešli Foks, predstavnik iz evropskih konzervativaca i reformista (ECR), rekao je tokom rasprave da veštačka inteligencija treba da ima čoveka u središtu što znači da njeno korišćenje mora da poveća ljudske sposobnosti, a ne da ih zameni. U izveštaju se navodi da se veštačka inteligencija može primeniti u različitim sektorima u kojima je standardizacija od velike važnosti, kao što su pametna proizvodnja, robotika, autonomna vozila, virtualna stvarnost, analiza podataka kao i u sektoru zdravstva i pružanju pomoći.

Međutim, prema anketi Eurobarometra iz maja 2017., građani EU-a se i dalje ne osećaju prijatno pri pomisli na korišćenje robota u svakodnevnoj zdravstvenoj zaštiti. Imajući u vidu tu činjenicu, Parlament poziva države članice da razviju strategije i kampanje s ciljem podizanja nivoa osvešćenosti o prednostima upotrebe robota u svakodnevnom životu.

Evropski parlament je prihvatio u decembru prošle godine i predlog uredbe o uspostavljanju novog programa Digitalna Europa i osiguravanju najmanje 9,2 milijarde evra za sprovođenje programa u novom višegodišnjem finansijskom okviru od 2021. do 2027, kojim će se, između ostalog, razvijati računarstvo visokih performansi i veštačka inteligencija, prenosi agencija.

#Evropski Parlament

#Robot

'