AKTUELNO

Temperatura koja se u nekim mestima spustila na minus 14 stepeni podsetila je neke vozače da podići prtljažnik, otvoriti rezervoar na pumpi ili ući u svoj automobil nije uvek lak posao.

Kako biste izbegli takav scenario u minusu, delujte preventivno kada je temperatura u plusu.

- Određene delove na automobilu treba tretirati sa raznim silikonskim preparatima ili glicerinskim kremama. To su uglavnom zaštitni kederi na vratima vozila, same brave, u koje stavljamo ključ, ukoliko dođe do zakazivanja centralne brave, da možemo ući u vozilo - kaže Dragan Petrović za TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Za vozače koje je minus iznenadio tu je i stari trik - blago zagrevanje ključa uz pomoć upaljača.

Foto: TvPink Printscreen

Pre i tokom zime vozači bi trebalo da provere kočionu tečnost i stanje poločica, sistem za hlađenje, grejače koji potpomažu paljenje dizelaša i filter za dizel gorivo.

Petrović ističe da je najvažnije proveriti stanje tečnosti za pranje šoferšajbne, stanje akumulatora vozila i rashladnu tečnost - antifriz.

Foto: TvPink Printscreen

Za čišćenje šoferšajbne od leda savet je startovanje vozila i usmeravanje vazduha, korišćenje strugača i adekvante tečnost, jer vruća voda može dovesti do pucanja stakla.

Ukoliko dolazi do magljenja stakala sa unutrašnje strane, tada treba uključiti klima kompresor.

Za vožnju u snežnim uslovima van naselja potrebni su vam lanci, gumena patosnica, za slučaj proklizavanja.

Foto: TvPink Printscreen

Male tajne velikih majstora nalažu i da tokom zime nikako ne krećete bez rukavica, metle, ćebeta, punog rezervoara i bez sveće.

Iznenađujuće je koliko jedna sveća može ugrejati automobil.

#Automobil

#Zima

#ključevi

'