AKTUELNO

Popularni voditelj i dokazani obožavatelj automobila, Džeremi Klarkson, izabrao je pet najboljih noviteta u prošloj godini po njegovom sudu.

Svi imaju jednu dodirnu tačku, a to je cena. Svi su izuzetno skupi. Istina, i jaki su, i vraški brzi. Ali tu postoji jedna bitna razlika jer svih pet po Klarksonovom sudu nisu samo modeli za pokazivanje nego brutalne mašine stvorene za vrhunske vozačke užitke.

Među njima je i jedan automobil koji se jednostavno morao naći u odabranom društvu. Reč je o automobilu koji je Džeremi još u novembru proglasio najboljim. Pogađate, to je Lamborghini Huracan Performante.

Performante verzija je predstavljena 2017. godine, a osim sistema aktivne aerodinamike (Aerodinamica Lamborghini Attiva - ALA) ima poboljšan upravljački sistem, a i ESC je rekalibriran. 5.2 V10 sa 640 KS i 600 Nm omogućava 100 km/h za 2,9 sekundi, Spyderu treba 0,2 s više, a oba jure do 325 km/h.

U klub pet najboljih od 28 testiranih Klarkson postavlja i Porsche 911 GT2. Za njega Klarkson kaže da je ''briljantan sportski automobil''. ''I to kaže čovek koji nikad nije bio fan Porsche-a'', dodaje.

Foto: Tanjug AP

Foto: Pixabay.com

Na treće mesto se probio BMW, ali iz jedne druge priče. To je Alpina B5, a kod Klarksona je dobio 4 od 5 zvezdica.

Potpuno očekivano na lestvicu najboljih stigao je i jedan Aston Martin. Vantage je prošao poput Alpine, a Klarkson kao veliki obožavaoc svega iz Gaydona je uvek spreman da oprosti manje propuste.

Konačno, priču o najboljima zatvara Bentley, i to Continental GT. Novi model je drastično bolji od prethodnika, a to je očito bilo dovoljno da osvoji popularnog obožavaoca brzine.

#Automobil

#Nova godina

'